Geen andere besmettingen bij Siko dan acht op De Vlinder

19-02-2021 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM - In totaal acht kinderen op De Vlinder blijken tot dusver besmet met het Coronavirus. Twee klassen van de basisschool in Sveaparken zijn in quarantaine: een groep 8 die afgelopen dagen al overstapte op thuisonderwijs met nu in totaal zes besmetting en de andere groep 8 die dat vandaag had moeten doen nadat een kind positief heeft getest, ware het niet dat op deze vrijdag voor de Voorjaarsvakantie al geen lessen meer gepland stonden.

Op de andere Siko-scholen in Schiedam en Vlaardingen zijn geen kinderen geïnfecteerd geraakt. Ook zijn er geen personeelsleden die een Coronabesmetting hebben opgelopen, op De Vlinder noch de andere dertien scholen van Siko.

Anders dan gisteren gemeld zijn geen drie klassen in quarantaine gegaan. In een kleutergroep is ook een besmetting geconstateerd, maar dit kind heeft naar verluidt geen anderen kunnen aansteken omdat het niet op school was.

Annet Dries, bestuurder van Siko, reageert nuchter op de gang van zaken. “Op vierduizend Siko-leerlingen zijn er 25 of 28 die thuis lessen hebben moeten volgen.” Dat is geen gek gemiddelde voor de twee weken na de herstart van het basisonderwijs op 8 februari. Dries werd de afgelopen dagen benaderd met de vraag of de scholen niet te vroeg weer open zijn gegaan, of dat er wellicht nu aanleiding is ze toch weer te sluiten. Maar voor haar bewijst de gang van zaken veeleer dat met het weer opstarten van het onderwijs op school juist een goede stap is gezet. Met één klas die sinds afgelopen dinsdag thuiszit en een klas die zich thuis in acht moet nemen is dat een te verdedigen risico als je het afzet tegen al die groepen op de Siko-scholen. Dries bevestigt dat er op de andere scholen geen kinderen een positieve Coronatest hebben afgelegd.

Siko volgt volgens haar strikt en letterlijk wat er vanuit de rijksoverheid is verordonneerd indien een kind – of een onderwijzer – besmet blijkt met Corona. Zo is ook van de week gehandeld. In die zin was het tamelijk makkelijk om een lijn uit te zetten, aldus Dries. De grootste zorg was de afgelopen dagen nog de labtops bij de leerlingen te krijgen die ze van school lenen voor het thuisonderwijs.

Ook de komende dagen – nu de voorjaarsvakantie is begonnen – wordt ouders gevraagd alert te zijn op de gezondheid van hun kinderen. Mochten er bijvoorbeeld kinderen van andere klassen het virus hebben opgelopen, dan zal dit aan de andere kinderen en hun ouders worden doorgegeven. Met het dringende advies vijf dagen in quarantaine te gaan en na vijf dagen te testen. Ouders die kun kinderen niet willen laten testen kunnen er voor kiezen tien dagen ieder contact te mijden. “De school vindt het fijn als ouders hun kinderen laten testen als daar aanleiding toe is, maar we schrijven dat absoluut niet voor. Dat is echt een zaak van de ouders”, aldus Dries, die zich ook kan voorstellen dat het in sommige gezinnen spannend is of en hoe de Coronabesmettingen doorzetten, ‘zeker als in dat gezin mensen zijn met gezondheidsrisico’s’. Ouders van kinderen ‘met snottebellen’ is de afgelopen tijd nadrukkelijk gevraagd hun kroost thuis te houden, zo stelt zij. Om dan over tien dagen allemaal weer uitgerust en eventueel uitgeziekt na de vakantie weer naar school te komen.Gerelateerd