Een gereedschapskist vol inspirerende ideeën

25-09-2017 Onderwijs Redactie

Erik Vos: "Doe maar open die gereedschapskist!"

SCHIEDAM - Nieuwsgierigheid. Een heerlijke en functionele eigenschap, maar hoe bevorder je die?

Dat was zo'n beetje de vraag die centraal stond tijdens het Cultuureducatiecafé van Mooi Werk, afgelopen donderdag. Erik Vos van Bureau Voor Educatief Ontwerpen probeerde daar antwoord te geven op de vraag hoe je een nieuwsgierige, verwonderende houding bij kinderen bevordert.

Onder zijn toehoorders: kunstenaars, leerkrachten, schoolleiders, kunstdocenten en kleuterleidsters. Vos gaf voorbeelden uit heden en verleden – wat te denken van meester Jan Ligthart die begin twintigste eeuw met zijn klas steenovens ging bouwen, of de kleuterjuf die een echt autostuur in de klas verstopte waarmee de kinderen de volgende dag zomaar naar Parijs reden – maar zette vooral zijn publiek aan om in de eigen schatkist te graven. "Iedereen die met kinderen werkt heeft deze verhalen", betoogde Vos.

Inspirerende voorbeelden kwamen uit het publiek naar voren: de bibliothecaris die een boek dat nooit geleend wordt, ingepakt in mooi cadeaupapier in de kast zet. De kunstenaar die een donker doek over zijn schilderij hangt en eerst met de kinderen in gesprek gaat over hoe zíj nou een schilderij zouden maken over het gekozen thema. De leerkracht die een figuur uit een boek tot leven laat komen in een grote etalagepop in de klas. Of ‘m aankleedt als uitvinder om natuurkundige onderwerpen mee uit te leggen.

"Eigenlijk zouden we de teamvergadering op scholen niet moeten beginnen met de notulen van de vorige vergadering", sloot Erik Vos af, "maar met een paar mooie ervaringen van de afgelopen week, die een voorbeeld zijn van hoe we een onderzoekende houding bij kinderen aan de oppervlakte laten komen."

"Doe maar open die gereedschapskist! En deel je mooie, inspirerende ervaringen met elkaar."


Gerelateerd