De Taaltuin start met schoolzwemmen in Groenoord

03-11-2018 Onderwijs Advertentie

SCHIEDAM - In oktober zijn veertien kinderen van basisschool De Taaltuin in Nieuwland gestart met schoolzwemmen. Hierbij gaat het om kinderen van groep 7/8 zonder zwemdiploma. De lessen worden elke vrijdagmiddag tijdens schooltijd aangeboden door twee instructeurs van Zwembad Groenoord. Met het aanbieden van deze zwemles wil De Taaltuin zorgen dat alle kinderen met een A-diploma de basisschool verlaten.

Patrick Schoof (vakdocent OBS De Taaltuin): “Tijdens het Groep 8-kamp merkten wij dat er steeds meer leerlingen waren die geen zwemdiploma hadden. Daar wilden we wat aan doen, aangezien wij van mening zijn dat alle kinderen moeten leren zwemmen. Vandaar dat wij samen met Optisport Schiedam de mogelijkheden hebben bekeken om dit aan te bieden aan onze leerlingen van groep 7/8. Met dank aan hen en de bijdrages van de ouders, is het ons gelukt om voor de herfstvakantie met veertien kinderen te starten. Hier zijn wij uiteraard heel trots op en het is mooi om te zien dat de kinderen veel plezier hebben tijdens de zwemlessen. Bovendien is het een mooie toevoeging op ons bewegingsonderwijs.”

Zwemles

De veertien kinderen gaan elke vrijdagmiddag na de lunch samen met de vakleerkracht Lichamelijke Opvoeding op de fiets richting Zwembad Groenoord. Daar krijgen ze in twee groepen, verdeeld op basis van de huidige zwemvaardigheid, les van de zweminstructeurs. Doel is om tijdens het schooljaar alle kinderen op het gewenste niveau te krijgen, zodat zij kunnen afzwemmen voor hun A-diploma. In dat geval hebben zij geen zwemvesten nodig tijdens de wateractiviteiten op kamp.

Ook Ad Fransen, locatiemanager van Optisport Schiedam, is blij met de terugkeer van schoolzwemmen in Schiedam. “Een belangrijk doel van Optisport is om de zwemveiligheid in Nederland te verhogen. Vandaar dat wij de zwemles aan leerlingen van De Taaltuin met een flinke korting aanbieden. Hiermee hopen we dat meer scholen het mooie voorbeeld van De Taaltuin volgen en weer starten met schoolzwemmen.”

Sport en gezondheid is een belangrijk onderdeel op de Taaltuin, naast de reguliere gymlessen, twee keer per week. De leerlingen worden daarnaast bewust gemaakt van gezonde voeding. Zo wordt er door de leerlingen in de ochtendpauze alleen fruit gegeten en worden leerlingen/ouders geadviseerd over gezonde drankjes en traktaties. Ook na schooltijd is er een mogelijkheid om deel te nemen aan sportactiviteiten in verenigingsverband door middel van de Wijkschoolvereniging.Gerelateerd