Categorieën

Service

Zware kost tijdens NK Debatteren

Zware kost tijdens NK Debatteren
Onderwijs

Zware kost tijdens NK Debatteren

  • Redactie
  • 14-01-2016
  • Onderwijs
Zware kost tijdens NK Debatteren

Beeld na een vorige editie van de debatwedstrijd

SCHIEDAM - Zware kost roeren de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam aan als zij strijden om de titel van beste debatteerders. Het bombarderen van IS in Syrië.

Het gymnasium is één van de dertig scholen die zich heeft geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren. Dat wordt gehouden op zaterdag 23 januari. Vierhonderd leerlingen van de dertig scholen gaan op de Universiteit Utrecht verbaal de strijd aan om de titel. De universiteit moedigt hen graag aan extra activiteiten te ontwikkelen naast hun schoolcarrière en is daarom gastheer voor dit NK voor scholieren.

Vorig jaar greep het Schiedamse gymnasium met de tweede plek net naast de titel. De gymnasiasten hebben maanden geoefend om tot de debattop door te dringen. Zij doorstonden drie voorronden onder 124 scholen. 

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw van havo en vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben’’, aldus voorzitter Roderik van Grieken.

De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke improvisatiestellingen.

Stellingen waarop de gymnasiasten zich voorbereiden zijn:

- Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen IS in Syrië
- Arme landen moeten de basisscholing van allen verkiezen boven de universitaire scholing van enkelen
- De overheid moet religieuze instellingen, waar extremistisch gedachtegoed openlijk wordt gepredikt, sluiten

De dag duurt van tien tot vijf. Iedereen is welkom om deze mee te maken.