Categorieën

Service

Zuiveringsheffing Delfland gaat omhoog

Zuiveringsheffing Delfland gaat omhoog
Nieuws

Zuiveringsheffing Delfland gaat omhoog

  • Redactie
  • 25-11-2022
  • Nieuws
Zuiveringsheffing Delfland gaat omhoog

SCHIEDAM - Delfland gaat de tarieven verhogen. Volgend jaar betaalt een eenpersoonshuishouden per jaar vijftien euro meer aan zuiveringsheffing, gezinnen zijn 45 euro extra kwijt.

De Verenigde Vergadering van Delfland heeft woensdagmorgen ingestemd met de verhoging. Die is volgens Hoogheemraad Peter Ouwendijk (VVD, financiën) nodig om de stijgende energieprijzen op te kunnen vangen.

Met de opbrengst uit zuiveringsheffing wordt afvalwater in onze regio gezuiverd. De totale waterschapsbelasting bestaat uit de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing. Die laatste is bedoeld voor de kosten van onderhoud aan dijken, gezond, schoon en zoet water en minder kans op wateroverlast. 

De watersysteemheffing stijgt per huishouden volgend jaar standaard met 3,80 euro, van 116,88 naar 120,68 euro. Omdat het tarief ook is opgebouwd uit een percentage van de WOZ-waarde van een woning of bedrijfsgebouw, komt daar nog een bedrag bij. Dat percentage daalt volgend jaar, van 0,0276 procent van de WOZ-waarde, naar 0,0245 procent. Daar staat uiteraard de waardestijging van de meeste gebouwen tegenover. "Gemiddeld genomen betekent het dat een eigenaar van een woning of gebouw ongeveer dezelfde lasten (watersysteemheffing, red.) betaalt als vorig jaar (2022, red.)."

Een huishouden dat uit twee of meer personen bestaat, betaalt dit jaar 251,25 euro voor de zuiveringsheffing. Dat wordt dus in 2023 bijna driehonderd euro. Een eenpersoonshuishouden is op dit moment 83,75 kwijt aan de heffing.

Delfland zorgt met de belasting voor droge voeten, een waterkwaliteit die vooruitgaat en afvalwater dat wordt schoongemaakt, zoals het zelf zegt. “De wereld is in verandering en ook Delfland wordt geconfronteerd met extreme omstandigheden zoals inflatie, stijgende energiekosten, gebrek aan materialen en een verhoogd risico op cyberaanvallen. De stijging van de waterschapsbelasting komt door de onvoorziene stijgende energiekosten.”

Het bestuur van Delfland stelt daarbij dat ‘niet alle kostenstijgingen’ door zijn berekend in de tarieven. “Delfland heeft een deel van de kostenstijging binnen de organisatie opgevangen. De stijgende energiekosten kunnen helaas niet opgevangen worden binnen de huidige heffingen.”