Zeekadetten succesrijk op Waddenzee

28-08-2015 Nieuws Redactie

Foto: Joachim De Ruijter - Zeekadetten ontvangen de Wisseltroffee "Landelijke Roeiwedstrijden" uit handen van Commandant Zomerkamp Alex Mons

SCHIEDAM - Het zeekadetkorps 'Jacob van Heemskerck' heeft een succes gemaakt van het landelijk zomerkamp van het Zeekadetkorps Nederland. “Het was een leuk en succesvol kamp”, aldus commandant Stephan Krol.

Elk jaar komen zeekadetten uit het hele land bijeen op een waterrijk stukje Nederland. Dit jaar was dat op de Waddenzee; havenplaatsen als Harlingen en Den Helder werden aangedaan. “Om met elkaar sportief bezig te zijn op, en om het water. Roeien, zeilen en andere nautische activiteiten”, aldus Krol. “Voor kadetten is het ook een leuke ervaring om nieuwe vrienden te maken en samen veel plezier te hebben.” In totaal kwamen er achttien Nederlandse zeekadetkorpsen met ongeveer driehonderd jongeren naar het zomerkamp. Ook vrijwilligers van de Koninklijke Marine en een korps van de Belgische Marinekadetten waren aanwezig.

De Schiedammers waren te gast bij het Zeekadetkorps Arnhem, aan boord van hun schip de Pax. 'Schiedam en Arnhem' waren samen gezamenlijk dit jaar oppermachtig in de wedstrijd. Ze wonnen hun opdrachten in verschillende categorieën. Gezamenlijk wonnen ze vijf eerste prijzen: in "Spel Langendoen" (een nautische hindernisbaan), bij het Sloepzeilen in WR1-sloepen, bij het Vletzeilen in Beenhakker Vletten, bij het Sloeproeien en ze wonnen de Landelijke Roeiwedstrijden Zeekadetkorps Nederland.

“Ons doel is jongens en meisjes kennis te laten maken met het water en alle leuke dingen daar omheen”, vertelt Krol. “Naast het roeien en zeilen leren de kadetten bijvoorbeeld varen met een motorboot, of een groter schip. Ook gaan ze op excursie naar een schip of een bedrijf uit de scheepvaart. We leren de jongeren verder basisvaardigheden voor op en om het water. Knopen leggen, stukje scheepsonderhoud, vaarregeltjes, dat soort dingen”. Maar plezier staat voorop.

Later blijken de zeekadetten vaak te kiezen voor een maritiemgerichte opleiding, aldus de commandant. “Zij gaan dan aan het werk in de maritieme sector.”

Morgen komen de Schiedamse zeekadetten (tussen de tien en zeventien jaar) weer bij elkaar aan boord van hun eigen schip, de Spica. Dit voormalige stoomschip (het heeft geen voortstuwing meer en kon dus ook niet naar de Waddenzee) heeft ligplaats achter Zwembad Zuid aan het Westfrankelandsepad. De zeekadetten - ongeveer tien jeugdleden - beginnen dan om elf uur aan het nieuwe seizoen. Er is nog plaats voor nieuwe zeekadetten.

 

 

 Gerelateerd