Zeekadetten laten zich zien tijdens havendagen

09-09-2015 Nieuws Redactie

Foto's: Zeekadetkorps Schiedam / Zeekadetkorps Rotterdam


SCHIEDAM - De zeekadetten van het korps "Jacob van Heemskerck" lieten zich zien tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Aan de kade bij hotel New York presenteerden zij zich vanaf het schip Betelgeuze van het Zeekadetkorps Rotterdam.

Het schip was te bezichtigen voor het publiek, dat ook mee kon doen aan allerlei activiteiten.

Commandant Stephan Krol: “Op vrijdag was de zogenaamde scholendag: honderden kinderen van basisscholen en uit het voortgezet onderwijs bezochten ons en kregen een rondleiding aan boord van de Betelgeuze. Dat is een voormalige loodskotter uit 1951. Ook konden de kinderen zich oefenen in het werpen van een meerlijn om een bolder. En catcrawlen over een gespannen lijn, reddingsvlotten verlaten en Keesje gooien."

's Avonds kregen de kadetten zelf een rondleiding aan boord van het fregat HMS Portland van de Britse marine. Speciaal voor het zeekadetkorps had de commandant van het fregat een uitzondering gemaakt, zodat ze na sluitingstijd een kijkje aan boord mochten nemen. Dit gebeurde uiteraard is zondags uniform.

De Schiedamse kadetten sliepen aan boord van de Zeefakkel, een voormalig instructie en hydrografisch vaartuig van de Konkinklijke Marine en nu eigendom van het zeekadetkorps Hellevoetsluis en afgemeerd in de Rijnhaven.

Zaterdag werden de Wereldhavendagen ondanks het slechte weer goed bezocht. Op de stand van het Zeekadetkorps Nederland was er veel interesse voor het jeugdwerk van de zeekadetten. "Er werden heel wat posters uitgedeeld", aldus Krol.

Ook 's avonds was er weer een rondleiding voor de kadetten. Dit maal op het marineschip Zr. Ms. Johan de Wit, een amfibisch transportschip. "Omdat alle zeekadetschepen aan de kade gemeerd lagen liepen de Schiedammers mee in de wacht aan boord van de Zeefakkel." Tijdens de wacht, opgedeeld in vier nachtelijke tijdsdelen, controleerden de kadetten de afmering, liepen brand- en sluitrondes, controleerden de machinekamer en deden ze verslag van alles in het logboek. "Natuurlijk genoten ze ook van het vuurwerk."

Op zondag was het 'gewoon' aan de slag, met diverse activiteiten op de kant. "Zowel de Betelgeuze als de Zeafakkel waren open voor publiek. En weer was het er erg druk." Tegen half drie vertrok de Zeefakkel naar haar vaste ligplaats in Hellevoetsluis; de Schiedamse zeekadetten kregen een lift naar het Schiedamse Hoofd.


Gerelateerd