Woo Ping is blij: lastige hobbel genomen op weg naar 25 jaar

12-11-2019 Nieuws Kor Kegel

Anja is gelukkig al haar klanten weer te zien

SCHIEDAM – De menukaart is onveranderd. Je kunt er nog altijd de vertrouwde gerechten bestellen: Chinees, Indisch en Thais. Maar waarom zou je een heropening aangrijpen om meer gerechten toe te voegen, als je op de kaart al 327 mogelijkheden hebt? En als je bovendien weet dat je veel vertrouwde gasten hebt die zo hun vaste voorkeuren hebben.  

Zaterdag ging Woo Ping weer open en het was meteen hartstikke druk. Alsof de Schiedammers er reikhalzend naar hadden uitgezien. Drie weken was Woo Ping dicht en als geen ander weten kappers en kasteleins hoe zoiets leeft onder de bevolking. “Hier in Schiedam-West moesten bewoners zowat afkicken”, zingt het in de wijk rond.  

“Ik ben blij dat we weer open zijn”, zegt gastvrouw Anja Hu. “Het voelde als een feestje om zo veel bekende gezichten weer in de zaak te zien.” Gedurende de drie weken van de gedwongen sluiting is de gelegenheid benut om de hele zaak weer even op te poetsen en hier en daar te verbouwen, maar de meest noodzakelijke aandacht moest uitgaan naar de keuken, die bij de brand waterschade en bluspoederschade had opgelopen.

Anja spreekt tegen dat de brand op zaterdag 19 oktober ontstond door kortsluiting. “Nee”, zegt ze, “we hadden boven lekkage en er was een dakdekker bezig, die een brander gebruikte. Daardoor raakte de afzuiger in brand. Maar als de afzuiginstallatie niet functioneert, kun je beneden in de keuken niet koken. We moesten dus sluiten. Het was overmacht.”  

Schiedam reageerde geschrokken, toen de brand drieënhalve week enorme zwarte roetwolken over de Burgemeester Knappertlaan veroorzaakte. De brandweer posteerde zich pontificaal op de hoek van de BK-laan en de Julianalaan. Hoe het indruk maakte, bleek wel uit de talloze steunbetuigingen die bij Woo Ping binnenkwamen, vertelde Anja’s dochter Angélique Cheng (23) onlangs aan Jan-Willem de Boer van JW TV.  

Maar nu is iedereen opgelucht. De klanten gingen zaterdag, zondag en maandag weer voldaan weg, als vanouds. Af en toe kon Anja’s echtgenoot Buhao Cheng zich uit de keuken vrijmaken om de teruggekeerde klanten te verwelkomen, maar Anja vervulde die functie de ganse tijd zoals alleen Anja dat kan. “Volgend jaar bestaan we 25 jaar”, zegt ze. “De afgelopen weken waren een dieptepunt.”

De moeder van Anja begon Woo Ping ooit in Leiden. Anja en Buhao namen de zaak over en verhuisden naar Schiedam, waar dancing Mississippi had opgehouden te bestaan en een Chinees restaurant goed in de kijker lag van het doorgaand verkeer, met ook nog eens voldoende parkeergelegenheid naast de deur aan het eind van de doodlopende Julianalaan.  

Met de heropening kan Woo Ping gerust aankoersen op het 25-jarig bestaan in 2020. De lastigste hobbel is genomen: een brand, die door derden is veroorzaakt, maar bovendien tot drie weken inkomstenderving leidde. De 52-jarige Anja heeft vertrouwen in de toekomst. “Ik ga hiermee door zolang ik kan!” zegt ze vastberaden.