Winterland naar het Bachplein

02-11-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Winterland Schiedam verhuist dit jaar naar het Bachplein in Groenoord. Volgens initiatiefnemers en gemeente is het Stadserf, waar het Winterland de afgelopen jaren stond, te klein.

Tot voor kort gingen alle betrokken partijen nog uit van een Winterland in het centrum. Maar de vergunningaanvraag kwam niet rond; spelbreker is naar verluidt de brandveiligheid.

"Het evenement is de afgelopen jaren steeds gegroeid in zowel omvang als bezoekersaantallen", aldus de gezamenlijke aankondiging van de verhuizing. "Winterland is daardoor op het Stadserf uit zijn jasje gegroeid." De schaatsbaan stond daar te dicht tegen de bebouwing aan. "Al enkele jaren is hierover vanuit de Veiligheidsregio sprake van toenemende zorg in verband met de brandveiligheid", aldus het bericht. "Voor zowel de gemeente als de organisator geldt dat de veiligheid van bezoekers en omwonenden voor alles gaat.
Het aanpassen van de tent, zodat die zou voldoen aan alle vergunningseisen, bleek niet haalbaar zonder concessies te doen aan de uitstraling van het evenement. "

Organisator stichting Winterland en de gemeente Schiedam stellen de afgelopen weken alles in het werk te hebben gesteld om te zorgen dat Schiedammers dit jaar toch kunnen schaatsen. Op het Bachplein speelt het veiligheidsprobleem met nabije bebouwing niet. Daarbij is het plein in noord een 'prima alternatief', aldus de gemeente en stichting Winterland. Het is voor het eerst dat het schaatsfestijn in Schiedam-Noord neerstrijkt. 

Winterland wordt zo opgesteld dat het vrijwel geen beslag legt op de parkeermogelijkheden. Om overlast te voorkomen maakt de gemeente afspraken met de organisator over de hoeveelheid geluid.

Winterland keek ook naar de Maasboulevard als locatie, maar was daar beducht voor de wind en de zachte ondergrond.

Door de gang van zaken begint Winterland dit jaar iets later dan gepland. De verwachting is dat de schaatsbaan haar deuren opent op vrijdag 25 november. Winterland duurt tot 29 januari. De organisator gaat in overleg met de scholen die al vanaf 13 november met schoolschaatsen zouden gaan beginnen.

De gemeente Schiedam en de stichting Winterland hebben afgesproken al vroeg in 2017 te kijken naar een locatie waar Winterland ook de komende jaren 'nog verder kan doorgroeien'.Gerelateerd