Categorieën

Service

Windpark 'vergund' bij HSM Offshore

Windpark 'vergund' bij HSM Offshore
Nieuws

Windpark 'vergund' bij HSM Offshore

  • Redactie
  • 20-03-2018
  • Nieuws
Windpark 'vergund' bij HSM Offshore

Infografic en foto: ministerie van EZ en Klimaat

SCHIEDAM - Haags bezoek gisteren in Schiedam. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat overhandigde bij HSM Offshore de vergunning voor de bouw van het windmolenpark Hollandse Kust (zuid). Opmerkelijk aan het windpark is dat het wereldwijd het eerste lijkt te worden dat zonder overheidssubsidie tot stand komt. 

De bouw gaat naar Vattenfall (het moederbedrijf van Nuon), dat de tender voor de bouw van het windpark won. Dat gebeurde onder meer omdat Vattenfall 'nog beter z'n risico's had ingedekt', aldus Wiebes in Schiedam. "De financiële soliditeit is heel belangrijk, want het park moet wel gebouwd worden. Deze partij biedt de beste garantie."  Gunnar Groebler uit de directie van het Zweedse energiebedrijf nam de vergunning aan uit handen van Wiebes.

Die zei daarbij: “Door drastisch lagere kosten worden er inmiddels windparken gebouwd zonder subsidie. Zo houden we de energietransitie betaalbaar. Door innovatie en concurrentie wordt duurzame energie steeds goedkoper, en tot nu toe sneller dan verwacht.”

Het windmolenpark komt tussen Katwijk en Zandvoort voor de kust te staan. Het beslaat vier kavels. De eerste twee, het verst van de kust gelegen, zijn nu vergund. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van Chinook, een commanditaire vennootschap van Nuon Energy. Naast Chinook dongen ook Innogy, Statoil en een consortium met de Nederlandse bedrijven Eneco en Van Oord mee naar de opdracht. Het windpark gaat duurzame energie leveren, goed voor het verbruik van een miljoen huishoudens. Het moet in 2022 gereed zijn. Vattenfall is Europees de op drie na grootste eigenaar van windmolens op zee.

De aanbesteding van de overige twee kavels volgt later dit jaar. Daarover zal eerst de Raad van State zich nog moeten buigen. Bedrijven en inwoners van de betrokken kustgemeenten zijn fel tegen de bouw, omdat de turbines dichtbij de kust (binnen de 12-mijlszone) komen te staan.

Nederland ligt volgens de regering op koers met de uitvoering van de ambities voor wind op zee. De kostprijs voor wind op zee is de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Ten opzichte van de 12,4 cent/kWh waarvan in het Energieakkoord (2013) werd uitgegaan, is met de vorige vergunningsprocedure al een kostenreductie van 55 procent bereikt, waardoor het nu mogelijk is geworden een windpark geheel zonder subsidie te bouwen en te exploiteren. Inclusief dit windpark is ruim zestig procent van de in totaal 3.450 MW uit het Energieakkoord toegewezen aan marktpartijen. Dat is voldoende duurzame stroom voor drie miljoen huishoudens.

Tot 2023 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van vijf windparken die, tezamen met de bestaande windparken, een totaal vermogen van ruim 4.500 MW hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld. In 2016 werd de vergunning voor de kavels I en II van windpark Borssele gewonnen door Ørsted, en de kavels III en IV door een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generating Europe, Shell en Van Oord. De openstelling van de volgende twee vergunningsprocedures staat gepland in 2018 en 2019.

HSM Offshore is een grote partij in de bouw van windturbines op zee.