Wilhelminahaven voortaan zonder Spica

21-01-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De Spica heeft echt afscheid genomen van Schiedam. Met name de zeekadetten moesten even slikken toen hun 'clubhuis' de Wilhelminahaven uitvoer.

Na zo'n 37 Schiedamse dienstjaren zit het er op voor de Spica. Het in de oorlog in Duitsland gebouwde stoomschip vertrok vrijdag voor zijn laatste reis. Op eigen kracht ging dat niet meer. De stoommachines zijn al lang uit het schip verdwenen, twee sleepboten kwamen er aan te pas om de Spica naar zijn laatste bestemming te brengen: de sloper in 's-Gravendeel. De Schiedamse zeekadetten en de nodige wijkbewoners zwaaiden het schip uit - en pinkten soms een traantje weg

Door de jaren heen was het schip decor voor veel Schiedamse evenementen. De bekendste hiervan was Schiedam Roeit in de jaren tachtig en negentig, in de Voorhaven. Verder was het schip regelmatig te zien in tv-producties; de laatste keer was vorig jaar, in Flikken Rotterdam.

Maar eerst en vooral was de Spica het onderkomen van het Schiedamse korps. "Veel jongens en meisjes hebben aan boord de tijd van hun leven gehad", zo realiseren de kadetten zich bij het afscheid. "Varen, zeilen, nieuwe vrienden maken, maar ook slapen op een grote boot, dat is natuurlijk een stoere beleving."

Bekijk de foto's


Gerelateerd