Westerlicht

24-10-2021 Nieuws Redactie/Bart Bos

Foto: Bart Bos


SCHIEDAM - De oplettende lezer ziet dat de zonsondergang op de foto niet die van vandaag is - daarvoor moeten we nog een uurtje wachten. Maar Bart Bos maakte bovenstaande foto van de Wilhelminahaven enige tijd geleden, en schreef er onderstaande gedachten over op papier.

"Nu de nachten langer duren en de ochtend later ontwaakt kun je het vaak waarnemen, het westerlicht. Nee, geen natuurverschijnsel zoals het bekende Noorderlicht, maar een soms helder verlichte hemel richting Vlaardingen veroorzaakt door het licht uit de kassen in het Westland.

Wie in de vroege ochtend richting Vlaardingen of Maassluis rijdt wordt geleid door de veelal geel/oranje gloed, maar niet iedere ochtend. De verlichting die tuinders gebruiken om hun planten beter te laten groeien, is gebonden aan voorschriften, waardoor het licht voornamelijk op gezette tijden waar te nemen is. In het begin van de nacht moet de kas bijna helemaal verduisterd zijn, voor 98 procent. Dit is omdat veel inwoners in het Westland dan nog op zijn of net naar bed gaan. Er mag dan maar twee procent licht vanuit de kassen zichtbaar zijn. Daarna, in de nanacht, mag het schermdoek maximaal voor een kwart open. Ook weersomstandigheden spelen parten bij de hoeveelheid licht, het licht uit de kassen wordt namelijk gereflecteerd in de wolken, laaghangende bewolking zorgt dus voor een feller verlichte hemel.

In het kader van duurzaamheid kiezen tuinders steeds vaker voor gekleurde led-lampen, die in de directe omgeving van het Westland zorgen voor een sprookjesachtige paars/roze gloed, waardoor het Noorderlicht ineens heel dichtbij lijkt te komen. Maar meeste tuinders houden het nog even bij hun vertrouwde energievretende oranje lampen, die zorgen voor wat lijkt op een vroege zonsopgang.


Gerelateerd