Westen van Nieuwland nu ook veiligheidsrisicogebied

31-03-2020 Nieuws Kor Kegel

Nieuwland is nu aan weerszijden van de Nieuwe Damlaan risicogebied qua veiligheid

SCHIEDAM – Nadat vorig jaar de Spaanse Polder en ’s-Graveland werden toegevoegd als veiligheidsrisicogebieden, valt ditmaal het westelijk deel van Nieuwland deze ‘eer’ te beurt. 
Burgemeester Cor Lamers heef hiertoe besloten, omdat het aantal incidenten sinds oktober verontrustend is toegenomen. Er was een stijging van het aantal straatroven, die een grote impact hebben. Ook is er een toename van wapenbezit geconstateerd. Samen met een verharding van de criminaliteit kan de openbare orde ernstig verstoord raken.  

Het nieuwe veiligheidsrisicogebied wordt begrensd door de Nieuwe Damlaan, de Vlaardingerdijk, de Burgemeester Van Haarenlaan, de Poldervaart en de Hoekse Lijn. De voormalige Slachtshuisbuurt (Toernooiveld, Distillateursbuurt)  valt er dus niet onder, de omgeving van Spieringshoek wel.  

Volgens Lamers is er voldoende aanleiding om de bestaande veiligheidsrisicogebieden met een halfjaar te verlengen en het westelijke deel van Nieuwland toe te voegen. Het geeft de politie de mogelijkheid om in deze gebieden preventief te fouilleren. Het verzoek kwam ook van de politie. Aanleiding is dat de politie ondanks het geïntensiveerde toezicht meer straatroven en wapenbezit registreert, dus niet alleen in Nieuwland-West maar ook in de eerder aangewezen risicogebieden. Vooral straatrovers zijn actiever dan ooit. Wel is overal het aantal geweldsdelicten, overvallen, zware mishandeling en moord en doodslag in omvang afgenomen.  

In het voorbije half jaar is het instrument preventief fouilleren twintig keer als gerichte actie ingezet. De surveillance ging er geregeld toe over. In totaal werden 474 personen gefouilleerd en 95 voertuigen gecontroleerd. In deze periode zijn er 25 wapens (19 steekwapens, een ploertendoder, drie boksbeugels en twee honkbalknuppels) in beslag genomen. 
Daarnaast werden er tijdens het preventief fouilleren vijf personen aangehouden op grond van de Opiumwet en werd er Cobra-vuurwerk aangetroffen.  

Twee derde van de geweldsdelicten vindt plaats in de risicogebieden, die daarmee koploper zijn. De sfeer in de desbetreffende wijken kan snel omslaan in maatschappelijke onrust, schrijft Lamers aan de gemeenteraad. 
Het Openbaar Ministerie is akkoord met de verlenging en uitbreiding van de risicogebieden. De preventieve fouilleringen zullen op gezette tijden worden uitgevoerd op last van de Officier van Justitie en zijn met duidelijke juridische waarborgen omgeven.  

Het gaat om het aaneengesloten gebied van Schiedam-Centrum, -Nieuwland en -Oost, begrensd door de Nieuwe Haven, Nieuwe Damlaan, Hoekse Lijn, Schieveste, Hogenbanweg en Rotterdamsedijk. 
Voorts om een deel van Groenoord, zowel Groenoord-Zuid als Groenoord-Midden. 
In Schiedam-West betreft het de buurten tussen de Vlaardingerdijk en de Westfrankelandsestraat, maar ook het gebied tussen de Aleidastraat, BK-laan en Rubensplein. 
Voorts de Spaanse Polder en ’s-Graveland. En daar kwam gisteren dan Nieuwland-West bij.