Werven Damen krijgen zonnestroom

06-08-2019 Nieuws Redactie

De zonnepanelen zijn al realiteit op de gebouwen van Damen Gorinchem-West; foto's: Damen


GORINCHEM -  Damen Shipyards gaat zijn Nederlandse werven uitrusten met zonnepanelen. De vestiging in Schiedam krijgt in de loop van volgend jaar een zonnestroominstallatie.

Volgens het bedrijf is het besluit daartoe ingegeven door een 'voortdurende betrokkenheid op duurzaamheid'. "We kijken bij Damen naar de lange termijn", aldus projectmanager Gerard Kornet. "Dat is deel van onze cultuur als familiebedrijf: we willen het bedrijf duurzaam overdragen aan een volgende generatie. Dat betekent dat we zowel winstgevend als afgestemd op onze omgeving moeten zijn."

In totaal gaat het om 42.000 panelen (oftewel 75.000 vierkante meter), te bouwen op de daken van kantoren en loodsen van acht werven in Nederland. Samen zullen deze panelen goed zijn voor dertien procent (twaalf MW) van de energie die Damen jaarlijks nodig heeft voor zijn Nederlandse activiteiten.

De werf en de hoofdvestiging van Damen in Gorinchem-West zijn het eerst voorzien van een zonnestroominstallatie. De vestigingen in Nijkerk en Hardinxveld volgen; daar zullen de installaties nog deze maand gebruiksklaar zijn. Later dit jaar zijn Damen Maaskant in Stellendam en Amels in Vlissingen aan de beurt. Volgend jaar is het dan de beurt aan de Schiedamse vestiging (Damen Shiprepair Rotterdam), Verolme en Damen in Gorinchem-Oost.

Daarmee stopt het volgens Kornet waarschijnlijk niet. "We werken aan de verdere ontwikkeling van het programma met onze buitenlandse werven."
 Gerelateerd