Categorieën

Service

Werkstraf geëist tegen plaatsers zender onder auto Verver

Werkstraf geëist tegen plaatsers zender onder auto Verver
Nieuws

Werkstraf geëist tegen plaatsers zender onder auto Verver

  • Redactie
  • 11-04-2018
  • Nieuws
Werkstraf geëist tegen plaatsers zender onder auto Verver
SCHIEDAM - "Ik al heel lang rechter, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zei de rechter in Zutphen gisteren tegen twee verdachten, een moeder (67) en een zoon (36) uit Vlaardingen, die een zender plaatsten onder de auto van oud-burgemeester Wilma Verver.

"Dit zie je in maffiazaken", aldus de rechter. "Waarom deden jullie dat?"

Daarover ging het gisteren, in een nieuwe aflevering van het steeds triester wordende verhaal rond het optreden en gedwongen vertrek van de Schiedamse burgemeester.

De man en vrouw voor de rechter waren zoon en echtgenote van een man die werkte bij aannemingsbedrijf Van den Tempel. In die hoedanigheid hoorden ze herhaaldelijk dat Richard Breugem, directeur van het Schiedamse bouwbedrijf, graag wilde weten waar het gezin Verver zich ophield. Het bedrijf heeft het sinds de verbouwing van de woning van de Ververs aan de BK-laan, aan de stok met de opdrachtgevende voormalig burgemeester en haar man Gerard. Rechtzaken en beslagleggingen volgden elkaar op, maar een belemmerende factor voor Breugem om zijn geld te krijgen was het feit dat het gezin zich 'zoek' hield.

De moeder beantwoordde de vraag van de rechter naar het waarom met haar betrokkenheid bij het bedrijf. Zelf kon Breugem moeilijk gaan posten om de woonstek van de familie Verver te achterhalen. De vrouw besloot dat op zich te nemen en liet dit ook Breugem weten. Zij kocht met diens medeweten de benodigde apparatuur.

De zoon plaatste tot vier keer toe een zender onder de auto van Gerard Verver. Die vond hij bij de fysiotherapiepraktijk van Verver in Harderwijk. Vier keer moest er een zendertje worden geplaatst, omdat het niet lukte om deze te gebruiken: te goedkope zenders, niet goed geplaatst.

De vierde keer werd hij gesnapt, toen een getuige Verver informeerde dat hij een man had zien rondhangen bij de auto. Het baken zou nog wel hebben geleid tot het achterhalen van de woonplaats van de familie, in het Gelderse Voorst. Als gevolg daarvan (hoe kon een gezin met zo veel schulden een zo duur huis aanhouden?) moesten de Ververs het huis daar opzeggen.

In de rechtszaal verklaarde de vrouw zich te schamen haar zoon te hebben meegesleept in het gebeurde. Ze stelde zich te schamen voor haar acties en spijt te hebben. "Alles is voortgekomen uit loyaliteit aan het bedrijf waar mijn man 53 jaar heeft gewerkt. Niemand had kunnen voorzien dat het zo’n drama zou worden.”

Wilma Verver was zelf naar de rechtszaal gekomen om haar eis toe te lichten voor achthonderd euro schadevergoeding. Zij stelde dat haar gezin zich 'enorm belaagd' heeft gevoeld. "We hebben geen thuis meer, leven in de nacht en kijken nog steeds constant over onze schouder omdat we bang zijn te worden achtervolgd." Volgens Verver waren de moeder en zoon het slachtoffer van het obsessieve streven van Breugem om genoegdoening te vinden. "Ze zijn opgehitst door de aannemer en door alle verhalen op Schiedamstad. Maar het moet een keer stoppen, want wie weet hoeveel mensen er nog meer in deze hetze geloven."

Richard Breugem zal niet door justitie worden vervolgd. Hij kampt met een zeer slechte gezondheid.

Tegen de moeder en zoon werd door de officier van justitie een werkstraf van zestig uur geëist. Ook zouden de twee moeten worden veroordeeld tot de schadevergoeding zoals door Verver voorgesteld. De advocaat van de verdachten pleitte voor vrijspraak.