Werf Niehuis & Van den Berg krijgt nieuwe toekomst

10-05-2020 Nieuws Redactie

Foto: Havenbedrijf Rotterdam


ROTTERDAM – De locatie van de bekende scheepsbouwer Niehuis & Van den Berg in Pernis, waar in de loop van generaties vele Schiedammers hebben gewerkt, moet uitgroeien tot een maritiem servicecentrum.

De werf is in gebruik genomen door Hebo Maritiemservice. Onder de naam Greenport Rotterdam moet het een plek worden waar duurzame en innovatieve projecten op het gebied van vergroening van de haven van de grond komen. Onder meer het hergebruik van materialen staat er centraal.

Hebo investeert de komende jaren meer dan vijftien miljoen euro in het project. Daarbij komt de focus op verduurzaming en vergroening van de haven te liggen. Er komen walstroomfaciliteiten en oplaadpunten op zonne-energie voor elektrische vaartuigen. Andere projecten moeten bijdragen aan de inzameling van plastic en olieverwijdering en -incidentenbestrijding. Voor de bereikbaarheid van de voormalige werf aan de Eemhaven, komen er nieuwe verbindingen met waterbus en watertaxi’s.

De voorlopers van Niehuis & Van den Berg gaan terug tot in de negentiende eeuw. Lang zat het bedrijf in Delfshaven, in de jaren vijftig verhuist de scheepsbouwer naar de Eemhaven. Tot 1998 was het een zelfstandig bedrijf, kort voor de millenniumwisseling kwam het in handen van het Damenconcern. Het terrein aan de Eemhaven is ruim negen hectare groot en kent zo’n tien steigers met lengtes tot 280 meter en acht bedrijfshallen.

De komende drie jaar wordt een derde van de locatie op duurzame wijze herontwikkeld, waarbij verschillende nieuwe bedrijfsgebouwen en scheepsreparatiefaciliteiten worden gebouwd. Bestaande gebouwen zullen daarbij worden gerenoveerd en verduurzaamd. Er komen hallen voor het mogelijk maken van de bouw en refits van megajachten om de bestaande klanten te faciliteren. Bestaande onderhuurders, waaronder bekende maritieme spelers als Damen Shiprepair Van Brink Rotterdam, NKT Cables en Rijkswaterstaat blijven werkzaam vanaf het Niehuis & Van den Bergterrein.Gerelateerd