Welpen blazen eigen kerstballen

14-12-2015 Nieuws Najat Chaatouf

Foto: Richard Spruit

SCHIEDAM – Zo vlak voor kerst halen de meeste mensen hun kerstballen weer van zolder, maar niet de welpen van de Scouting Tono-groep uit Schiedam. Zij maakten zaterdag namelijk hun eigen kerstballen. Onder deskundige begeleiding van gediplomeerd glasblaaster en hobbyist Marja Bijl mochten de meisjes en jongens zelf het glasblazen proberen. Als resultaat heeft nu elke welp van de Scouting Tono-groep een unieke, zelfgemaakte kerstbal of glazen sneeuwmannetje. 

Marja Bijl heeft al jaren het glasblazen als hobby. Haar dochter en zoon zijn jaren geleden lid geweest van de Scouting Tono-groep, en ook haar kleinkind is nu lid van Scouting. Als fervent hobbyist vond ze het daarom erg leuk om de welpen van de Scouting Tono-groep ook eens kennis te laten maken met het glasblazen. 

“We mochten niet zelf het glas verwarmen”, zo legt de 8-jarige Yunalesca uit. “Maar we moesten wel zelf blazen zodat je een bal kreeg. Daarna hielp Marja met het maken van deukjes en draaiingen zodat je je eigen kerstbal kreeg”. Yunalesca is nog niet zo heel lang welp bij de Scouting Tono-groep, maar is wel ontzettend enthousiast.

Richard Spruit is de welpenleider die Marja uitnodigde. “Voor veel kinderen is glasblazen best nog wel een beetje eng, met een compressor en een gasvlam die ook nog eens flink lawaai kan maken. Bij Scouting willen we altijd grenzen een beetje verleggen, en er is natuurlijk weinig mooier dan dat je een zelfgeblazen kerstbal in je boom hebt hangen”. De welpen houden nog een kerstfeest en hebben daarna twee weken kerstvakantie.