Vogeltelling: halsbandparkieten bezig aan opmars

01-02-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De halsbandparkiet blijkt - veel Schiedammers vermoedden het al - bezig aan een grote opmars in de stad. In de Nationale Tuinvogeltelling werden afgelopen dagen maar liefst 575 van deze dieren in Schiedam geteld.

Dik zevenduizend vogels zijn er de afgelopen dagen door Schiedammers gespot en doorgegeven in de landelijke vogeltelling. Dat gebeurde door 381 Schiedammers die de moeite namen een half uur in hun tuin of op hun balkon te koekeloeren en te turven welke vogels daadwerkelijk op dat perceeltje aanmonsterden. "Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee", aldus de organiserende Vogelbescherming Nederland.

Zijn de kakelende en in zwermen viliegende groene parkieten dus aan een duidelijke opmars bezig, meest gezien in Schiedam is nog altijd 'good-old' de huismus. Die werd 856 keer gesignaleerd door de tellers, die de afgelopen drie dagen een moment geconcentreerd in de weer gingen met de vogels in hun tuin of op hun balkon. De koolmees doet het ook goed, met 815 keer dat hij of zij werd waargenomen. Verder in de Schiedamse top 10 de kauw (507 keer), de pimpelmees (467), de merel (399), de spreeuw (385), de houtduif (356), de ekster (347) en de vink (321 keer). Opvallende afwezige: de meeuw, die blijkbaar niet al te vaaak in tuin neerstrijkt

Vogelbescherming had uitgelegd hoe te tellen: "Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur drie koolmezen tegelijk en even later vijf koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen."

Wat opvalt: landelijk komt de halsbandparkiet niet in de top 10. Daarin wel het roodborstje, dat in Schiedam relatief weinig gezien werd. Ook onder de in Zuid-Holland meest getelde tien soorten vogels zijn de groene fladderaars niet te vinden.

Overigens kunnen Schiedamse tellers hun telling nog tot 12 uur vanmiddag doorgeven, dus de telling kan nog iets anders uitpakken.

Landelijk gaven tot dusver maar liefst 189.716 tellers hun resultaten door: zijn telden 2.639.647 vogels.

Lees ook dit artikel.


Gerelateerd