Voelen Schiedammers zich ook Rotterdammer?

10-05-2016 Nieuws Redactie

De Hokjesman deelt het uitzicht op Rotterdam met dat van de Schiedammers; foto: VPRO

ROTTERDAM / SCHIEDAM - Voelen we ons als Schiedammers nou een beetje Rotterdammer, of zetten we ons juist tegen de grote buur af? Dat mag ieder op 27 mei ervaren tijdens de uitzending van de Hokjesman.

De Hokjesman gaat (op 27 mei, 21.10 uur, NPO2) op onderzoek in Rotterdam. "Een stad met twee gezichten", zegt hij zelf. "Het is de stad van rouwdouwers die niet lullen maar poetsen, maar ook de stad met de grootste werkloosheid en armoede." Hij gaat op zoek naar het hart van de Rotterdammer en mengt zich onder de ruim 170 etniciteiten die de stad rijk is. "Waarom houdt de Rotterdammer zo van bouwputten en heipalen? Hoe komt het dat een Kaapverdiaanse bewoner van de stad zich zelden of nooit Nederlander noemt, maar wel Rotterdammer?" Is Rotterdam de stad waar 'de schotten tussen de hokjes definitief zijn verdwenen', zo vraagt Hokjesman Michael Schaap zich af.
 
De Hokjesman gaat nu voor het derde seizoen op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen. Dit seizoen bezoekt hij in acht afleveringen 'De Drenten', 'De geesteszieken', 'De professoren', 'De Hindoestanen', 'De lesbiennes', 'De reizigers', 'De duurzamen' en dus 'De Rotterdammers'. Had hij ook de Schiedammers kunnen onderzoeken, of blijft en blijkt er toch een levensgroot verschil tussen de grootste steden van het Waterweggebied? Aan u om te ervaren!

 Gerelateerd