Vlaardingse inzending bijna 'Stuk van het jaar'

31-10-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Niet de spotprent van het vrijende stelletje in het Sterrebos uit 1912 - ingezonden door het Gemeentearchief Schiedam, werd 'Stuk van het jaar', de Tilburgse muurkrant uit 1978 ging met die eer strijken. De Vlaardingse verzetskrant De Luistervink behaalde de tweede prijs.

Na 27 spannende dagen waarop er gestemd kon worden, werd het resultaat van de inspanningen van de verschillende inzenders, met name gemeetelijke archieven, zaterdagavond bekend gemaakt. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam hoorden de toehoorders van schrijfster Rosita Steenbeek dat de stadsarchivaris voor de Vlaardingse inzending de tweede prijs in ontvangst mocht nemen.

In de rij van fraaie en interessante, veelal traditionele archiefstukken die door 48 archieven en erfgoedinstellingen werden ingezonden, rond het thema ‘Grenzen’, viel de Vlaardingse inzending al snel op. Dit zeer jonge (2016), vitale en kleurrijke archiefstuk laat zien dat grenzen tussen heden en verleden spontaan weg kunnen vallen. De jonge makers ervan, drie leerlingen van Daltonschool De Klinker, maakten een verzetskrant na een speurtocht door de archiefdepots. Daarin zagen zij processtukken van De Geuzen. "Het is goed om te zien dat archieven en andere erfgoedinstellingen zo hun steentje kunnen bijdragen aan het besef dat vroeger ook van belang is voor vandaag", aldus de organisatoren.

De makers van de verzetskrant, Ayca, Boutaina en Sahra van Daltonschool De Klinker, zullen vandaag in het zonnetje worden gezet.

Het Regionaal Archief Tilburg ontving de eerste prijs voor zijn maatschappijkritisch getinte muurkrant uit 1978; de inzending trok ruim zevenduizend stemmen. Het mooie afficheontwerp uit 1938 voor Van Nelle Cirkel Koffie, afkomstig van het Stadsarchief Rotterdam, behaalde de derde plaats. In totaal waren er 48 archiefstukken die meededen aan de verkiezing.


Gerelateerd