Categorieën

Service

Vijftig sponsors voor 'Adopteer een krat'

Vijftig sponsors voor 'Adopteer een krat'
Nieuws

Vijftig sponsors voor 'Adopteer een krat'

  • Redactie
  • 03-04-2016
  • Nieuws
Vijftig sponsors voor 'Adopteer een krat'

Foto's: Peter van Mulken

SCHIEDAM - Stichting Voedselbank Schiedam heeft ruim vijftig sponsors gevonden die een 'krat' willen adopteren. Tot nog toe. Met de wervingsactie wil de Schiedamse voedselbank de kosten van distributie van de pakketten dekken en de betrokkenheid van stadgenoten vergroten.

In februari begon de voedselbank met de actie 'Adopteer een krat'. Schiedammers kunnen voor vijftien euro per jaar een krat adopteren, onder het motto 'van een Schiedammer, voor een Schiedammer'.

Om de kosten van vervoer - en ook logistieke kosten als de koeling van verse producten in het magazijn aan de Keilehaven in Rotterdam - te dekken, wil de logistieke organisatie die van oudsher valt onder de Voedselbank Rotterdam, deze gaan doorberekenen. Voedselbank Rotterdam was de eerste in zijn soort in Nederland en werd bekend met de mediagenieke familie Sies, die de voedselbank van de grond kreeg en veel bekendheid wist te geven.

Marja Docter, voorzitter van de stichting, legt uit dat Voedselbank Schiedam relatief veel werk overlaat aan 'Rotterdam'. “Je hebt hele zelfstandige voedselbanken, zoals in Maassluis, die alles zelf doen. Wij zijn meer drie uitdeelpunten.” Zo'n honderdzestig Schiedamse huishoudens ontvangen wekelijks een voedselpakket omdat zij moeite hebben om dit eten zelf te kopen. De pakketten worden uitgedeeld vanuit Baan 40 in de stad, wijkcentrum Dreesplein in Nieuwland en De Ark aan het Hargplein.

Docter hoopt dat het aantal geadopteerde kratten de komende weken en maanden nog verder oploopt.

Overigens daalt het aantal mensen dat een beroep doet op Voedselbank Schiedam. “Een klein jaar geleden waren dat het meer dan tweehonderd huishoudens. Nu zien we bijvoorbeeld in de zomer wel vaker een daling, maar de stijging die we nadien verwachtten, kwam niet.” Naar de oorzaken van de daling blijft het nog even gissen. Herstel van de economie kan een rol spelen, maar het kan ook zijn dat veel mensen een eind hebben zien komen aan hun 'recht' op een voedselpakket, dat volgens de regels van het spel niet langer dan drie jaar duurt.

Huishoudens kunnen een voedselpakket aanvragen indien zij niet meer dan 110 euro per maand vrij te besteden hebben, plus 70 euro per persoon in dat huishouden. Zo is de norm voor een echtpaar dus 250 euro. Volgens Docter zijn het nogal eens mensen die in schuldsaneringstrajecten zitten die van de voedselbank afhankelijk zijn. In Schiedam zijn het de Wijkondersteuningsteams die inschatten en controleren of mensen een beroep kunnen doen op de voedselbank.