Vijfsluizen zet in op meer camera's, bijen en groen

22-10-2019 Nieuws Kor Kegel

Tussen de Vlaardingerdijk en de Nieuwe Maas ligt het bedrijventerrein Vijfsluizen. De BIZ spant zich in voor verbetering

SCHIEDAM – De ondernemers op Vijfsluizen beslissen nog dit jaar of ze verder willen met de BIZ. Dat is hun BedrijvenInvesteringsZone, die al tien jaar actief is om de kwaliteit van het bedrijventerrein op niveau te houden. De BIZ heeft camerabeveiliging bewerkstelligd, evenals een groene en representatieve aankleding van de openbare ruimte. 

Een bijzonder project is de huisvesting van twee bijenvolken. Daarmee speelt Vijfsluizen in op de noodzaak tot een bijvriendelijk klimaat, noodzakelijk omdat er grote bijensterfte is en de bij wel een cruciale rol speelt in de kringloop van het leven.  

Zonder een BIZ is de kans beduidend kleiner dat er op een bedrijventerrein (of een winkelcentrum)  verbeteringen tot stand komen die voor alle betrokken ondernemers interessant zijn. De BIZ bewaakt dat de kwaliteit geborgd wordt. Uitbreiding van de camerabewaking op Vijfsluizen staat hoog op het verlanglijstje, zegt Pieter Sneep, voorzitter van de BIZ Vijfsluizen.  

November is de maand van een stevige campagne om alle ondernemers te overtuigen dat de BIZ opnieuw voor vijf jaar aan de gang moet gaan. Sneep hoopt op een flinke meerderheid, nu er goede actie wordt gevoerd. "Het nadeel is dat de BIZ gewoon niet goed bekend is bij de bedrijven. Iedereen voelt en ziet dat het terrein er goed bij ligt, maar niemand weet eigenlijk waar dat vandaan komt. Als je het uitlegt ziet iedereen wel het grote belang van een florerend, veilig en aantrekkelijk bedrijventerrein." 
In het nieuwe BIZ-plan is ook geld gereserveerd voor studies naar bijvoorbeeld duurzaamheid en mobiliteit.  

Sneep is de beoogde voorzitter als de BIZ een nieuwe periode van vijf jaar krijgt. Hij was het al zes jaar. Sneep is een deskundige op het gebied van belangenbehartiging van ondernemers onderling. Hij heeft in heel Nederland lezingen gegeven. "Daar legde ik het verschil uit tussen een BIZ, een Ondernemersfonds en reclamebelasting. Het zijn verschillende manieren om als ondernemers gezamenlijk geld bijeen te brengen waarmee het eigen gebied onmiskenbaar verbetert. Maar voor een Ondernemersfonds en reclamebelasting hangt het af van wat de gemeenteraad vindt. Bij een BIZ zijn de bedrijven zelf aan zet en wordt vooraf bepaald wat er met het geld gaat gebeuren. Heel direct en snel dus."

Sneep: "Het mooie van een BIZ is dat bedrijven die niet willen meedoen, toch worden verplicht een financiële bijdrage te leveren die het gebied ten goede komt. Zonder een BIZ heb je vaak free-riders. Ze betalen nergens aan mee, maar profiteren wel van de verbeteringen. De BIZ is in zijn opzet eerlijker en rechtvaardiger."

Spreken de ondernemers zich in de stemmingsweek begin december in meerderheid uit voor het voortbestaan van de BIZ, dan heeft het college van burgemeester en wethouders Fahid Minhas gemachtigd om het nieuwe akkoord met Vijfsluizen te tekenen. Minhas is als wethouder onder andere verantwoordelijk voor de bedrijventerreinen en het maritieme cluster van Schiedam.