Vijf complete maaltijden voor tweehonderd gezinnen

31-12-2022 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het wordt spannend, voor Natasja Westmaas en haar ‘collega’s’ van Net Niet Genoeg: gaat het lukken in de Eindejaarsactie tweehonderd complete voedseltassen samen te stellen voor Schiedammers die moeite hebben om rond te komen?

Onder de noemer Blik op 2023 houdt Net Niet Genoeg voor de negende keer de actie - ‘we begonnen het jaar dat het Glazen Huis in Schiedam zou komen, want de stad wilde niet alleen iets doen voor de mensen ver weg, maar ook dichtbij’: langhoudbare levensmiddelen inzamelen voor verspreiding in de stad. Soep, groenten en fruit in pot of blik, rijst, limonade, broodmix en ook artikelen voor de persoonlijke verzorging. “Zodat de mensen ook in de eerste maanden van het jaar iets in huis hebben als hun portemonnee leeg is”, vertelt Westmaas, sinds het ontstaan van Net Niet Genoeg het ‘gezicht’ van de stichting. “Als je voorraadkast gevuld is, hoef je je vijf keer geen zorgen te maken om eten.” Daarom moeten de producten die dezer dagen worden ingezameld, tenminste tot 31 maart goed zijn.

Vegetarische producten stonden afgelopen week ook op het lijstje, maar die categorie is afgevoerd, vertelt Westmaas. Het liep niet erg, dus het zou erop neerkomen dat Net Niet Genoeg deze producten zelf moet inkopen en daarvoor zijn ze eigenlijk net even te duur.

Een eerste flink swung werd aan de actie gegeven door de klanten van de Plus op de Nolenslaan (‘acht kratten’) en de Dirk aan de Malmö (‘daar stonden we met steun van het WOT vier uurtjes met een kraam, afgeladen vol’). Die werden uitgenodigd bij hun boodschappen iets extra’s aan te schaffen om weg te geven. 

Ook de Rotary in Schiedam deed een belangrijke duit in het zakje. “Die hadden zich voorgenomen vijftienhonderd producten in te zamelen en dat is gelukt.” Zie hier.

Afgelopen dagen, en ook vandaag tot twaalf uur kunnen mensen hun artikelen nog afgeven in het pand aan de Van Deventerstraat. “We kunnen weer binnen staan!”, vertelt de opgetogen Westmaas. De afgelopen jaren, vanwege Corona, werden de spullen buiten ingezameld, ‘koud dat het was’.

Westmaas houdt een teller bij en zag de aantallen de afgelopen dagen oplopen. Van ‘over de honderd’ op dinsdag, naar ‘over de tweehonderd’ gisteren. Alleen vers fruit ontbreekt nog in aantallen, en de broodmix. Maar Net Niet Genoeg kan ook zelf producten aanschaffen van de geldbedragen die ook worden afgegeven.

De spullen worden per categorie in kratten verzameld, overgepakt in bananendozen - ‘we kregen er van de week tientallen binnen, nooit meer bananendozen tekort!’ - en daarna verzameld tot tassen met dus genoeg voor tenminste vijf maaltijden. De Ladies’ Circle helpt bij het samenstellen van de tassen.

Op 7 januari kunnen de mensen de tassen op komen halen. Het gaat om gezinnen in het bestand van Net Niet Genoeg, vertelt Westmaas, plus contacten van andere instanties. Net Niet Genoeg heeft zo’n driehonderd gezinnen in het bestand, maar lang niet ieder doet mee. “Terwijl er ook gezinnen zijn die alleen vanwege de eindejaarsactie bij ons komen.” De tassen worden verdeeld volgens een inschrijfsysteem. “165 mensen hebben nu ingeschreven.” De andere tassen komen bij mensen die er baat bij hebben via de Voedselbank, de Wijkondersteuningsteams, Soos Blauwhuis en J&S, aldus Westmaas.

Zo als de actie nu loopt had Net Niet Genoeg wellicht nog meer tassen kunnen samenstellen. Maar de capaciteit daartoe ontbreekt. Nog niet eens zozeer in vrijwilligers, maar vooral in de behuizing. “Op een uitdeeldag krijg ik hier honderdtwintig mensen door het pand heen.” Anders wordt het te gek. “We werken dus met tijdblokken en jagen dan de mensen zo ongeveer door het pand. We hebben ook geen tijd om samen een kopje koffie te drinken of soep te eten, of een kapper aan het werk te zetten, wat we graag zouden doen.”

Dat blijft een beetje de zorg van Westmaas: dat tien procent van de Schiedammers onder de armoedegrens leeft. Tweehonderd tassen lijkt dat niet meer dan een druppel op een groeiende plaat. 

Dan is de bijval van allerlei mensen en instanties een stevig hart onder de riem. Zoals die meneer die een flink aantal complete tassen kwam brengen. De Kuyper die limonadesiropen in grote hoeveelheden aflevert, het museum dat toegangskaartjes in de tassen doet, de Plus die met extra wasmiddel komt. “En Laura Waalboer, met haar actie Schiedammers helpen Schiedammers.”

Wat er meer is dan tweehonderd keer wordt verdeeld over de tassen, zegt Westmaas. “Die worden om niet te tillen zo zwaar”, ziet ze het al helemaal zitten. “Of we kunnen natuurlijk via Marja in de Groenelaan (de Voedselbank, red.) misschien nog wat artikelen bijdragen…”

Dan komen dus volgende week de mensen de tassen ophalen. Net Niet Genoeg doet er vanuit het opgehaalde geld verse producten bij, zoals aardappelen en eieren. En er komt ook een beautytas bij, met shampoo en tandpasta en andere verzorgingsproducten. Dat is natuurlijk toch een soort van feestje. “Dank-je-wel, dank-je-wel hoor je dan. Gelukkig nieuwjaar. Ja, dat is bijzonder. Soms krijgen we de week erop een taart van de appeltaartmix uit het pakket. Maar mensen zeggen ook: we konden weer een verjaardag vieren, want we hadden taart.” Ja, duidelijk is: de actie maakt een verschil, aldus Westmaas. “En daarom gaan we door.”

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date