Categorieën

Service

Vertrouwde namen, maar ook een politieke aardverschuiving

Vertrouwde namen, maar ook een politieke aardverschuiving
Nieuws

Vertrouwde namen, maar ook een politieke aardverschuiving

  • Redactie
  • 16-03-2022
  • Nieuws
Vertrouwde namen, maar ook een politieke aardverschuiving

De kandidatenlijsten van 3 maart 2010


SCHIEDAM - Wie wat bewaart..., kan nog eens terugkijken. In de map 'verkiezingen' bleek bovenstaande kandidatenlijst van de raadsverkiezingen in 2010, twaalf jaar geleden nog bewaard. Natuurlijk even opengeslagen en de lijsten doorgenomen. En wat blijkt: heel veel mensen die toen politiek actief waren, zijn dat nog steeds, soms voor heel andere partijen. Maar vooral: wat een verschil in volgorde vergeleken met de kieslijst die we vandaag voor ons krijgen.


Kijk maar mee: de PvdA was toen lijst 1, nu nummer 7. De SP, toen lijst 2, doet vandaag niet eens meer mee. Het CDA ging van drie naar zes. 

Daarentegen maakt de VVD door de jaren heen de gang 'omhoog'. Toen lijst 4, ten teken dat de partij in de verkiezingen van 2006 de op drie na grootste werden. Nu lijst 1, op ruime afstand van de andere partijen.

Denk, nu lijst 2, bestond twaalf jaar geleden nog niet. Leefbaar Schiedam/Schiedam Actief was toen lijst 5, nu niet van de partij. Groen Links is een - bescheiden - stijger, van zes naar vijf, het AOV maakte meer progressie, van zeven naar drie, net als D66, van negen naar vier. Gemeente Belangen Schiedam, toen lijst 8, doet niet meer meer, net zo min als Trots op Nederland/Lijst Rita Verdonk. Nummer elf toen en voor het eerst van de partij, Progressief Schiedam, mag zich een bescheiden stijger noemen naar lijst 8 nu. 

Van de Ouderenpartij, Lokaal Onafhankelijk Schiedam, het Sociaal Liberaal Verbond en Alles voor Schiedam, nu de lijsten 9 tot en met 12,had toen nog niemand gehoord. 

Voor wat het waard is, voor de politieke beschouwers: het nog maar twaalf jaar geleden zo 'rooie' Schiedam heeft een duidelijke gang naar 'rechts' gemaakt.

Wie nog even verder kijkt naar de kandidaten komt verrassende namen tegen. Zo stond Duncan Ruseler, laatstelijk wethouder en nu ook verkiesbaar voor AOV, als nummer 9 op de lijst van het CDA. Patricia Liebregts is vandaag te kiezen namens PS, toen voor de PvdA. Twaalf jaar na dato kan je ook vandaag nog steeds stemmen op Peter Groeneweg en Mario Stam, op Christine Flaten-Daskalakis en Patricia van Aaken en ook Ad Hekman en Wim Meijboom. Ad Mostert staat nog steeds op de lijst, net als Hans Meijer, Ineke van den Berg, Anneke en Hans Elenbaas-Van Ommen, Engeline van Collenburg-In 't Hout, op Catelijne de Groot en Wilma van Katwijk, op Diane Reijnhout-Van den Berg, Edzo Ebbens, Hans Bautz, Marcel Houtkamp en Arjen Kuin. Op Ed Gloudi, Jeroen Ooijevaar, Anneke Meijer, John Witjes. Zo ook op Frans Hamerslag en Ingrid en John Coenradie-Maris. Dit is toch een zeer respectabel rijtje oudgedienden. 

En dan zijn er nog wat opvallende Schiedammers die zich twaalf jaar geleden kandideerden. Denk aan Hans van der Sloot, Alexander van Steenderen, Albert Bons, Trudy van den Akker-De Jager, Joke de Haan, Louise Melchers, Mari Dingenouts, Rob van Klaarwater, Ron van den Ende, Rob Holmer en Bep Holmer-Cornelissen, Martijn van Noordennen, Gerhard de Kok, Rob Oosthof, Guus Klepke, Anneke Post en Theo Schoenmakers. U mag zoeken voor welke partij deze gezichtsbepalers van de stad zich wilden manifesteren.