Verstandig omgaan met 'Zilvervloot' van Eneco

21-01-2020 Nieuws Kor Kegel

Dogukan Ergin wil niet dat de 42 miljoen euro aan politieke hobby's op gaat

SCHIEDAM – Denk, een van de grotere fracties in de Schiedamse gemeenteraad, wil dat er verstandig wordt omgesprongen met de Eneco-miljoenen, geraamd op 42 miljoen euro.

Schiedam mag dit bedrag verwachten na verkoop van de Eneco-aandelen waarover volgende week een definitief besluit wordt genomen door de aandeelhoudersvergadering. Eneco komt in handen van Japanse eigenaren. Vanavond vergaderde de Schiedamse gemeenteraad erover en Denk-fractieleider Dogukan Ergin bracht meteen een persbericht uit waarin hij stelt: “Schiedam krijgt als het ware de zilvervloot binnen. We moeten verstandige keuzes maken en de gelden niet opdoeken aan hobbyprojecten, maar besteden aan zaken waar de Schiedammers zichtbaar profijt van zullen hebben.”  

In zijn verklaring herinnert Ergin eraan dat in april vorig jaar de tot de coallitie behorende GroenLinks en Porgressief Schiedam tegen een motie stemden om de Eneco-aandelen in de verkoop te doen. Vóór waren de fracties van Denk, VVD, D66, AOV en CDA.  

Er zal komende tijd veel vergaderd worden over de besteding van de 42 miljoen van Eneco. Nu al bestaan er ideeën over de besteding, met tegelijk de oproep om terughoudend met het extraatje om te gaan. 
Het doet denken aan de Watermiljoenen, een bedrag dat in 1973 inclusief rente opliep tot 17 miljoen gulden. Schiedam had tot die tijd een eeuwigdurend contract met Rotterdam over de gratis levering van drinkwater. Rotterdam kocht dat contract af en Schiedam besteedde de opbrengst aan zeer uiteenlopende welzijnsprojecten, waaronder de herinrichting van speelpleinen, de aanleg van de jachthaven van De Schie, renovatie bij sportclubs enzovoorts. En in 1982 was het geld op, terwijl de Schiedammers intussen het hoogste drinkwatertarief van Nederland betaalden.  

Het is met de Eneco-miljoenen een heel ander verhaal, maar dat de verkoop van de Eneco-aandelen een historische vergissing kan blijken te zijn, dat gelooft nu niemand die het eurosymbool € in de ogen heeft zoals Dagobert Duck ooit de $.