Categorieën

Service

Vergunning burgemeester nodig voor bedrijf in verdachte panden

Vergunning burgemeester nodig voor bedrijf in verdachte panden
Nieuws

Vergunning burgemeester nodig voor bedrijf in verdachte panden

  • Redactie
  • 18-03-2020
  • Nieuws
Vergunning burgemeester nodig voor bedrijf in verdachte panden

SCHIEDAM – Het zijn panden waar de politie verdachte zaken aantrof. In die panden is het alleen nog toegestaan er een bedrijf uit te oefenen, als burgemeester Cor Lamers daar een vergunning voor afgegeven heeft.

Het gaat om de Calandstraat 110, 110b en 112, waar autohandelaren zaten. Op nummer 110 trof de politie in juli vorig jaar 2,4 kilo amfetamine aan alsmede een mes, een honkbalknuppel en een balletjespistool. Alles werd in beslag genomen en de huurder werd aangehouden.

Ook een bedrijfspand aan de achterzijde, Fokkerstraat 535, valt onder het besluit van burgemeester en wethouders dat er alleen bedrijfsvoering is toegestaan met vergunning van de burgemeester.

Ten slotte is ook het winkelpand Rubensplein 6a aangewezen als gebouw waar je zonder vergunning van de burgemeester geen bedrijf mag runnen. Deze tabakswinkel was van een Irakees uit Hoogvliet die de winkel had omgedoopt in Sulaymanya, naar een stad in de Koerdische Autonome Regio. De politie deed met een geldhond een inval in zijn woning en in de winkel en vond op beide locaties een hoeveelheid contant geld die onmogelijk met de winkelnering te maken kon hebben. De politie verdacht hem van ondergronds bankieren, ofwel transacties buiten de banken om.

Over de panden heeft de politie-eenheid Rotterdam bestuurlijke rapportages uitgebracht met namen als ‘Calabrese’ (een verwijzing naar de maffia), ‘Avondrood’ en ‘Underground banking Sulaymanya’. Deze rapportages zijn niet openbaar. Het college van B & W van Schiedam heeft er geheimhouding op gelegd. Dat heeft te maken met bescherming van de persoonlijke levenssfeer zoals bedoeld in artikel 10 lid 2m sub e van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Ook voor een woning heeft het college besloten dat het zonder vergunning van de burgemeester verboden is om ze te verhuren. Het betreft de Warande 200, onderdeel van het complex Paradijs. Het besluit is genomen op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).