Verdachte moord Anita van Dijk ontkent voor rechter

31-05-2017 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Biko M. ontkent Anita van Dijk te hebben vermoord. De dertigjarige Schiedammer staat vandaag voor de rechter.

Verslaggever Sander Sonnemans van het AD volgt de zitting en doet via twiiter verslag. Hij meldt dat M. ontkent de krantenbezorgster te hebben gedood. "Ik heb niks te maken met de dood van Anita van Dijk. 'Als ik het had gedaan, zou ik het zeggen. Waarom zou ik zoiets doen? Ik weet niet meer wat ik die dag heb gedaan. Ik weet wel dat ik haar niets heb aangedaan. Heb geen bewuste herinneringen aan die dag." De verdachte zegt ook dat hij de krantenbezorgster niet kende.

Anita van Dijk (51) werd tijdens haar krantenronde, in de vroeg ochtend van 13 mei vorig jaar, belaagd door een man en met een mes neergestoken. Met een doorgesneden keel werd zij op straat aangetroffen; omstanders dachten dat ze niet meer leefde, maar dat was niet het geval. Anita van Dijk overleed een week later in het ziekenhuis. De zonen van Van Dijk zijn in de rechtbank aanwezig.

M. verscheen vanmorgen in eerste instantie niet in de rechtbank, vertelt Sonnemans. Dit tot verrassing van de rechtbank en de officier van justitie; bij de laatste voorbereidende rechtszitting had zijn advocaat nog expliciet verklaard dat zijn klant bij de inhoudelijke behandeling van de zaak aanwezig zou zijn. De advocaat meldde vanmorgen dat M. had gezegd 'zich niet lekker te voelen'. De officier van justitie nam hier geen genoegen mee. M. werd daarop uit de Scheveningse gevangenis opgehaald. De rechtszaak werd onderbroken in afwachting van M.

Kort voordat Anita werd belaagd, werd in de zelfde omgeving een jongeman benaderd door een man die geld van hem wilde hebben. Deze jongeman was blut en hoorde later toen hij naar huis liep, een vrouw gillen. Hij belde gelijk het alarmnummer van de politie. De jongeman herkende echter bij de politie M. niet op een foto die hem werd getoond.

De rechter vertelt vanmorgen dat de politie zeer breed onderzoek heeft gedaan: er zijn 2300 huisbezoeken gedaan tijdens het buurtonderzoek. Niemand zag echter de aanval op Van Dijk gebeuren.

Op het vest en de jas van Van Dijk is dna aangetroffen dat van de verdachte blijkt te zijn. Op een zogenaamde hoodie, gevonden in de woning van M., zit een bloedspoor. Het dna is van de verdachte en van Anita van Dijk."Er kwamen veel jongeren bij mij op bezoek, die hoodie kan van één van hen zijn'', zo reageerde de verdachte.

Opvallend: een getuige meldde de politie M. na 13 mei drastisch zijn haardracht veranderde. In 2014 hanteerde M. ook een mes zeer gevaarlijk: hij verwondde zijn broer. Hij stak hem met een mes in zijn keel. De broer deed geen aangifte. M. werd wel opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ook bij zijn arrestatie in juni had M. een mes op zak.

Gerelateerd