Veel autovandalisme in Schiedam

30-10-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - In Schiedam worden relatief veel auto's opgezettelijk beschadigd. Dit stelt (prijs)vergelijker Independer.

Dat bedrijf zette de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2018 op een rijtje. Daaruit bleek dat er alleen al in Zuid-Holaand 7460 auto's beschadigd werden, met opzet. In heel Nederland kwam deze vorm van vandalisme 32795 keer voor.

Schiedam komt voor in het rijtje met steden waarin naar rato veel aan auto's wordt vernield. Per duizend auto's werden er vorig jaar zeven beschadigd. Dat is net zo veel als in Den Haag en Gouda en een auto per duizend minder dan in Rotterdam, waar acht wagens op iedere duizend schade werd toegebracht, in totaal 1695 keer in een jaar. Voor heel Nederland ligt het gemiddelde op 3,9 incidenten per duizend auto’s.

In slechts acht procent van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Utrecht worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 5,6% van de delicten opgelost. Zuid-Holland had een oplossingspercentage van 7,2%.  Gerelateerd