Vast cameratoezicht Malmö nog drie jaar

23-04-2018 Nieuws Kor Kegel

Cameratoezicht kan de veiligheid ten goede komen

SCHIEDAM – Burgemeester Cor Lamers heeft besloten om de tijdelijke camera op het Malmö in Sveaparken om te zetten in vast cameratoezicht voor een periode van drie jaar.
Lamers herinnert de gemeenteraad eraan dat hij cameratoezicht geen doel op zichzelf vindt, maar dat het een nuttig hulpmiddel kan zijn ter bevordering van de veiligheid. De burgemeester is daarom terughoudend met plaatsing, maar als er een concrete noodzaak of aanleiding is zal hij cameratoezicht zeker toepassen.  

Op het Malmö is al langere tijd sprake van tijdelijk cameratoezicht. De camera was geplaatst na incidenten en overlast in voorgaande jaren. Het besluit om het om te zetten in vast cameratoezicht voor drie jaar motiveert Lamers als volgt.
Het formele onderscheid tussen tijdelijke camera’s en vaste camera’s is enige tijd geleden komen te vervallen. “Ik heb de gemeenteraad toegezegd de huidige tijdelijke camera’s, die al vrij lang in gebruik zijn, waar nodig een vaste status te geven, zodat naar de omwonenden voldoende duidelijkheid wordt geboden”, zegt hij.

De oorspronkelijke noodzaak om over te gaan tot cameratoezicht op het Malmö is nog steeds aanwezig. Verwijdering zou in de omgeving van winkelplein Krona tot een instabiele veiligheidssituatie leiden.
Cameratoezicht op het Malmö heeft geleid tot een vermindering van incidenten, maar blijft de komende jaren nog nodig om deze vermindering te handhaven.
Camera’s zijn tenslotte een effectief en efficiënt middel gebleken voor de politie voor het snel inschatten van situaties en het voorkomen van (verdere) escalaties, en dat geldt zeker voor het Malmö, aldus de burgemeester van Schiedam.