Van Sliedregt: Zoek naar vernieuwing in Dodenherdenking

06-05-2018 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De organisatie van de Dodenherdenking doet er goed aan te zoeken naar mogelijkheden om het programma te vernieuwen. Dit om aantrekkelijk te blijven, met name voor jonge mensen.

Dat vindt John van Sliedregt, raadslid namens D66. Hij wil de herdenking graag nog heel lang in stand houden, maar vreest voor de aantrekkingskracht van het evenement voor jongeren. De Dodenherdenking heeft immers al heel lang dezelfde inhoud en vorm.

"In hoeverre weet de muziek en de gezangen hen te raken?", zo vraagt Van Sliedregt zich af, denkend aan de jongeren. "Afgaand op reacties om mij heen (zoals afgelopen vrijdag bij de Plantage, red.) vrees ik daar een beetje voor."

Weliswaar zijn er ruimschoots jonge mensen aanwezig bij de herdenking ('dat lijken er de laatste jaren steeds meer te worden', stelt het raadslid zelfs) maar hun rol blijft beperkt: het voorlezen van een gedicht, het leggen van een krans en het vormen van de erehaag door scouts en zeekadetten.

“Wordt het niet tijd de rest van het programma zo in te richten, dat er naast Harpe Davids en Orpheus ook ruimte is voor een meer moderne invulling?", aldus Van Sliedregt. Volgens hem is er genoeg creatief en cultureel talent in de stad om mooie nieuwe vormen van verbeelden van de herdenking vorm te geven. "Om daarmee de jongeren van nu, de ouderen van de toekomst, daadwerkelijk te betrekken. Zodat we inderdaad nog jarenlang blijven herdenken. Want dat dát nodig is, staat voor mij buiten kijf!"


Gerelateerd