Categorieën

Service

Vakantie? Ja, en ook voedselpakketten regelen voor vluchtelingen

Vakantie? Ja, en ook voedselpakketten regelen voor vluchtelingen
Nieuws

Vakantie? Ja, en ook voedselpakketten regelen voor vluchtelingen

  • Redactie
  • 29-05-2018
  • Nieuws
Vakantie? Ja, en ook voedselpakketten regelen voor vluchtelingen

Rena op reis in Nicaragua


SCHIEDAM – Vanmiddag vloog ze naar Jordanië, na een laatste tentamen vanmorgen. Het moest een lekkere vakantie van een dag of wat worden. Beetje decadent misschien... Maar het pakt heel anders uit.

Rena Morad is 22 jaar en woont in Schiedam. Ze studeert Internationale Studies op de Leidse Universiteit in Den Haag. Specialisatie: Midden-Oosten. Samen met twee vriendinnen gaat ze de komende dagen de toeristische attracties in Jordanië af. Petra natuurlijk, en Amman. Volgende week dinsdag komen de vriendinnen terug. Morad blijft nog even. Tijd voor zichzelf had ze bedacht.

“In plaats van de toerist uit te hangen kan ik ook iets zinvols doen”, was haar volgende gedachte. Ze ontmoet graag mensen, is open en geïnteresseerd, heeft de afgelopen jaren verschillende grote reizen gemaakt, naar Zuidoost-Azië en Midden-Amerika. Het is ramadan, voor haar een tijd met meer aandacht voor anderen en God. “Zo ontstond het idee om iets te doen voor anderen.”

In Jordanië zijn vluchtelingen uit Syrië. Heel veel vluchtelingen uit Syrië. Duizenden, tienduizenden, honderdduizenden. In het land met nog niet zo lang geleden 6,5 miljoen inwoners bivakkeren naar schatting zeshonderdduizend vluchtelingen uit buurland Syrië. “Een deel daarvan woont in kampen en is geregistreerd. Een ander deel, ze denken zo ongeveer de helft, is niet geregistreerd en woont in de stad, bij bekenden, op straat”, vertelt Morad.

Zo ontstond het idee om voor deze Syrische vluchtelingen in Jordanië een iftar-maaltijd te organiseren. Als de zon onder is, gaan de vastende moslims eten. Dat is het moment van ontmoeting, contact, rust. Als er te eten is.

De Schiedamse zocht en vond contact met de organisatie Molham. Ze had erover in haar studie gehoord. Molham verzorgt voedselpakketten en geeft financiële steun aan de vluchtelingen.”Een voedselpakket kost 28 dollar. Daar kunnen vijf mensen tien dagen van eten. Er zit rijst in, en bloem en suiker.”

Morad besloot geld in te gaan zamelen. Zaterdag lanceerde ze haar idee op haar Facebookpagina. Daarna 'regende' het donaties. Gisteren was er zo al negenhonderd euro gegeven, vandaag liep dat bedrag verder op naar 1300 euro. Goed voor tien dagen eten voor 270 mensen.

Het worden zo drukke en spannende dagen in Amman. Rena Morad zal in de Jordaanse hoofdstad contact zoeken met een christelijke religieus, de zus van de vriend die haar vader ooit maakte in het asielzoekerscentrum; zij zal haar in Amman bijstaan. Het wordt spannend. Maar ook weer niet. Het is niet nodig om er veel druk op te leggen, hou het maar simpel, zo vindt Morad. Maar aan de andere kant: met zo veel vluchtelingen, is haar inzet dan geen druppel op een gloeiende plaat? Rena: "Ik ben al blij als ik maar één iemand zou kunnen helpen."

Donaties zijn nog welkom op bankrekening NL49 ABNA 0428 1640 80, tnv. R. Morad, ovv. Molham.