Categorieën

Service

Ultrageheime bekendmaking zou in Schiedam zijn

Ultrageheime bekendmaking zou in Schiedam zijn
Uit

Ultrageheime bekendmaking zou in Schiedam zijn

  • Ted Konings
  • 25-11-2015
  • Uit
Ultrageheime bekendmaking zou in Schiedam zijn

SCHIEDAM - Een zeer geheime bijeenkomst stond er vorige week gepland, in Schiedam. De minister zou komen, en vertegenwoordigers van de pers. Zij moesten zich verzamelen bij de Kethelbrug en dan zou na een stukje lopen het een en ander worden ontvouwd. Maar in Parijs gebeurden verschrikkelijke dingen en de bijeenkomst werd afgeblazen.

De minister in kwestie was Jet Bussemaker, die gaat over Cultuur. Waar ze het over zou gaan hebben: het nationaal immaterieel erfgoed. Dat zijn cultuuruitingen, volkstradities, folklore, in de trant van het bloemencorso, Koninginnedag, carnaval, het sinterklaasfeest, maar ook lokale gewoonte en feesten en ambachten. Denk aan het karbietschieten in het oosten van het land, het fierljeppen in Friesland, de Nijmeegse Vierdaagse en niet te vergeten de Sjaasbergergank in Valkenburg.

Maar ook: het moutwijn-stoken in Schiedam.

En waarom zou een bekendmaking over immaterieel erfgoed in Schiedam worden gedaan?

In 2012 ondertekende Nederland het Unesco-verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Tradities en rituelen worden erfgoed, omdat mensen die niet verloren willen laten gaan. De in Parijs gevestigde VN-organisatie Unesco wil hen daarin bijstaan. Zo bestaat er al een lange lijst met materieel erfgoed - weet u wel, de Van Nellefabriek, en de molens van Kinderdijk -. Om ook minder tastbare zaken die we koesteren te bewaren en door te geven aan volgende generaties, wordt er dus gewerkt aan de lijst met immaterieel erfgoed.

Nog geen enkele cultuuruiting uit Nederland staat er op. Wel al veel andere zaken, als heel bijzonder zingen in Portugal, capoeira dansen in Brazilië, gedichten reciteren in Libanon, flamingo dansen in Spanje en het carnaval in Aalst. In Nederland moest het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland opstellen. Allerhande gemeenschappen, clubs, regio's konden hun traditie aanmelden. Ruim een jaar geleden meldde ook het Jenevermuseum zich en werd het moutwijn-stoken opgenomen tussen het Nederlandse erfgoed.

Minister Bussemaker gaat één van de tradities op de lijst voordragen aan 'Parijs', zo is besloten. De Raad voor de Cultuur mocht hier advies voor uitbrengen, de minister neemt deze over.

De bijeenkomst die voor 16 november gepland stond, is vanmiddag. Niet in Schiedam, maar in Amsterdam. Of uit de handelingsplaats van de bekendmaking iets valt op te maken, was de vraag aan een woordvoerder van de minister. “Als u vanmiddag de gekozen traditie hoort, dan zal u alles duidelijk worden waarom we voor deze plaatsen hebben gekozen”, aldus de woordvoerder.

Zou duimen nog helpen?