Uitgestelde restauratie Havenkerk begint

20-06-2019 Nieuws Redactie

Het gaat nu toch beginnen...


SCHIEDAM - Aannemer Burgy begint vandaag met de restauratie van de Havenkerk. Dat is flink later dan de planning, die ervan uitging dat rond deze tijd in ieder geval de vloer van het pand klaar voor gebruik zou zijn.

Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming als evenementenlocatie. Zie hierover dit artikel van Schiedam24 uit november vorig jaar.

Burgy pakt onder meer de vloer, de biechtgang en de installaties en voorzieningen in en rond de voormalige St.-Jan-de-Doperkerk aan. Opdrachtgever is Boei, daarbij financieel bijgestaan door de gemeente Schiedam, de provincie Zuid-Holland en de Bankgiroloterij.

Sylvia Pijnenborg, directeur religieus erfgoed bij Boei: ‘De Havenkerk is een bijzonder object met een prachtig interieur. De kerk werd al eerder op beperkte schaal gebruikt als locatie voor culturele en zakelijke evenementen, congressen en feesten. Die lijn willen we voortzetten en professionaliseren teneinde een kansrijke exploitatie te krijgen, uiteraard passend binnen de omgeving en met respect voor het gebouw. We vinden het belangrijk dat de kerk een plek wordt waar Schiedammers én bezoekers van buiten graag komen.”

Het bijzondere rijksmonument werd in 1822/1823 gebouwd voor de rooms-katholieke eredienst. Dankzij de rijkdom van de jeneverstad in deze periode, werd het interieur van deze neo-classicistische kerk verfraaid met een voor Nederland uniek neobarok interieur. Het casco van de kerk werd eerder al grondig gerestaureerd door de Stichting tot de Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven (SRI), die de kerk vorig jaar aan Boei overdroeg.

Vrienden van Boei (donateurs die het werk van officieel de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed mogelijk maken) kunnen de restauratie van de kerk van dichtbij bekijken op zaterdag 6 juli, tijdens een speciale vriendenrondleiding. Daarna is de kerk tot het einde van dit jaar gesloten.

Vanaf het najaar kan de Havenkerk geboekt worden voor evenementen via de site www.havenkerkschiedam.nl.