Categorieën

Service

Twintig nieuwe herdenkingsstenen in Schiedam

Twintig nieuwe herdenkingsstenen in Schiedam
Wonen

Twintig nieuwe herdenkingsstenen in Schiedam

  • Redactie
  • 15-01-2016
  • Wonen
Twintig nieuwe herdenkingsstenen in Schiedam
SCHIEDAM - Schiedam krijgt er Stolpersteine (struikelstenen) bij. Op 24 februari worden ze op verschillende plekken in de stad geplaatst, ter herdenking van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Twintig stenen, ter herdenking van twintig mensen worden er die woensdagmiddag gelegd. De meeste op de Rotterdamsedijk. Dat gebeurt vanaf één uur 's middags. 

'Stolpersteine' zijn stenen van tien bij tien centimeter met daarop een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst van slachtoffers van het Naziregime. Stichting Stolpersteine Schiedam heeft zich ten doel gesteld om in de stad alle Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en euthanasie-slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog individueel te herdenken door middel van het leggen van deze gedenkstenen, voor de deur van de huizen waarvandaan de mensen weggevoerd zijn.

Daarnaast wil de stichting door middel van educatie een signaal afgeven voor het heden en de toekomst, waarvoor een uitgebreid educatief project is samengesteld voor leerlingen van alle groepen acht van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in
Schiedam.

Gunter Demnig (Berlijn, 1947), de initiatiefnemer en ontwerper van de Stolpersteine, zal deze middag alle gedenkstenen zelf komen leggen en dat doet hij samen met de nabestaanden. De stichting nodigt ieder die wil komen van harte uit om dat te doen. De eerste steen wordt gelegd op de Rotterdamsedijk 160 A.