Twee files bij Schiedam in top tien van ANWB-filelijst

29-12-2021 Nieuws Redactie

Alle beperkende maatregelen vanwege Corona hebben ook dit jaar geleid tot een forse daling van het aantal files op de Nederlandse wegen; foto: ANWB


SCHIEDAM – Twee files bij Schiedam staan in de ANWB file top tien: op nummer drie de A4, Den Haag-Zuid – knooppunt Kethelplein en op plek negen staat de A20, Nieuwerkerk aan den IJssel – Schiedam. Het totale aantal files is wel gedaald: de filezwaarte daalde met 57 procent op de Nederlandse wegen in 2021.

Alle beperkende maatregelen vanwege Corona hebben ook dit jaar geleid tot een forse daling van het aantal files op de Nederlandse wegen. Dit concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van haar filecijfers. De filezwaarte in 2021 daalde met 57 procent ten opzichte van 2019. Het jaar dat nog forse groeicijfers in de mobiliteit liet zien.

Het verkeersaanbod tijdens de ochtendspits, de graadmeter voor het woonwerkverkeer, was dankzij het massaal thuiswerken laag. Overdag was er slechts sprake van een lichte daling van het aantal files. In de maand juli was het zelfs drukker dan in andere jaren. Vooral op vrijdagen was het deze zomer en herfst opmerkelijk druk op de Nederlandse wegen. Veel Nederlanders trokken er voor een paar dagen op uit.

De weersomstandigheden hebben het verkeer het afgelopen jaar een aantal keer flink gehinderd. De maand februari begon met ijzel in het midden en noorden van het land. Diverse wegen moesten vanwege de gladheid en vele ongelukken tijdelijk worden afgesloten. In het weekeinde van 7 en 8 februari zorgde sneeuwjacht voor bijzonder veel overlast en een weeralarm. Het openbaar vervoer kwam voor een groot deel stil te liggen en in het noorden van het land ontstonden door de harde wind sneeuwduinen. De lang aanhoudende regenval op woensdag 14 juli zorgde in Limburg voor enorme wateroverlast. Diverse wegen werden afgesloten voor het verkeer.

Oktober was dit jaar de drukste maand op de weg. Opvallend was de terugkeer van de ochtendspits na het vervallen van het dringende thuiswerkadvies. De meeste files stonden dit jaar in Zuid-Holland, vooral in de regio Rotterdam en in Noord-Brabant. Op nummer één in de filelijst staat de A27, Lexmond – Werkendam.