Categorieën

Service

Twaalf jaar voor doden Schiedamse collega

Twaalf jaar voor doden Schiedamse collega
Nieuws

Twaalf jaar voor doden Schiedamse collega

  • Redactie
  • 16-09-2016
  • Nieuws
Twaalf jaar voor doden Schiedamse collega
ROTTERDAM - Ton de H. (nu 46) is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor het doodsteken van zijn collega Marjon van der Kraan (toen 47). Zij werkten samen in tapijtwinkel Marc Janssen in Woonmall Alexandrium in Rotterdam. 

Dat gebeurde op 10 juli 2013 onder het oog van winkelend publiek. De man heeft zijn slachtoffer volgens het gerechtshof in Den Haag op klaarlichte dag midden in de winkel waar zij jarenlang hebben samengewerkt, vijftien keer met een mes gestoken. Hij deed dat zowel in haar borst als in haar rug, waarna de vrouw aan haar verwondingen bezweek.

Utrechter De H. was op 4 juli 2013 ontslagen. Dat kwam omdat het slachtoffer hem had beschuldigd van seksuele intimidatie. "Door deze gruwelijke daad heeft de verdachte het slachtoffer het meest fundamentele recht ontnomen waarover de mens beschikt, het recht op leven", concludeerde het hof woensdag. "Hij heeft door zijn handelen de nabestaanden van het slachtoffer, onder wie haar jongvolwassen zoon, een verschrikkelijk en onherstelbaar leed toegebracht."

Marjon van der Kraan woonde in Schiedam.

De rechtbank had De H. eerder tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het openbaar ministerie had achttien jaar celstraf geëist wegens moord, maar het hof achtte voorbedachte raad niet bewezen, wel doodslag. Volgens de aanklager was sprake van een vooropgezet plan. Maar volgens het hof kan niet worden uitgesloten dat de verdachte, zoals hij zelf verklaarde, met het slachtoffer wilde gaan praten om haar te overtuigen de aanklacht tegen hem in te trekken, desnoods onder bedreiging van een mes.

Onder de nabestaanden is de verontwaardiging groot dat De H. mogelijk al binnen vijf jaar vrij komt.