Tussen Kunst en Kitsch uit Stedelijk Museum woensdag op tv

10-10-2019 Nieuws Redactie

Tussen Kunst en Kitsch-opnamedag; foto: Roel Dijkstra Fotografie


SCHIEDAM - Wat kwam er uit de vuilnistassen en het bubbeltjesplastic? Presentator Frits Sissing en zijn team liepen in januari enthousiast rond in het Stedelijk Museum Schiedam  tijdens de opnamedag van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch.

Wie wil weten over er een meesterwerk ontdekt werd doet er goed aan woensdag aanstaande te kijken naar NPO1, tussen half negen en half tien. Naar de eerste uitzending van Tussen Kunst en Kitsch in het nieuwe seizoen. Dan valt te zien wat Schiedammers en anderen allemaal meebrachten voor taxatie en een verhaal. Van de taxateur, of om zelf te vertellen welke geschiedenis er aan een artikel of kunstwerk verbonden zat.

Avro-Tros licht afvast een klein tipje van de sluiter op. Expert Jaap Polak zal een Tibetaans sieraad onder de loep nemen, een gyenzen, een riemornament dat Tibetaanse dames om hun middel droegen. Het ongepoetste zilver van het zeldzame pronkstuk is gecombineerd met turquoise stenen, waarschijnlijk afkomstig uit Afghanistan of China. Zilverdeskundige Emiel Aardewerk taxeert een juwelenkistje dat typerend is voor de florale stijl in Nederlands zilver in de Gouden Eeuw. Het doosje is in 1671 gemaakt door de zilversmid Olthof, die als versiering koos voor een afbeelding van Tellus, de Romeinse godin van de aardbodem, samen met twee kinderen en een mandje vruchten.

Elke bezoeker nam maximaal drie objecten mee waarvan ze verwachtten dat het (veel) geld waard zou zijn. Er waren achthonderd kaarten beschikbaar, die de deur uit vlogen. "Het Stedelijk Museum Schiedam was de eerste locatie van de musea die dit jaar meedoen, die was uitverkocht", zo laat het niet zonder trots weten.

Ps. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.Gerelateerd