Try-outs in Stadsgehoorzaal, maar première Gerard Cox in Schiedam

24-10-2019 Nieuws Kor Kegel

Gerard Cox gaat voor het eerst solo, en in Schiedam officieel van start

SCHIEDAM – Gerard Cox mag dan zijn eerste solovoorstelling deze week voorbereiden in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen, waar hij op donderdag 7 en vrijdag 8 november de try-outs geeft, maar de première geeft hij op zondag 24 november in Theater aan de Schie in Schiedam.  

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Rob Roos moet om de vraag grinniken. “Netwerken, hè”, antwoordt de directeur van Theater aan de Schie bescheiden. Maar het is niet eens dat Rob Roos en Gerard Cox elkaar kennen uit café Timmer aan de Oude Binnenweg 120 in Rotterdam. “Daar kom ik geregeld, als Feyenoord gewonnen heeft!” zegt Rob Roos. “Maar dan kom ik Gerard daar nooit tegen. We hebben wel gemeen dat we Feyenoordsupporters zijn."

Gerard Cox, geboren en getogen in Rotterdam en ook u nog een echte Rotterdammert, komt dus met zijn première naar Schiedam. Niet naar het Luxor Theater. Niet naar Theater Zuidplein. Dat de keus is gevallen op Theater aan de Schie, heeft te maken met de goede contacten tussen het Schiedamse theater met Henrike van Engelenburg, die met haar Haarlemse bureau voor theaterproducties ook allerlei zaken voor Gerard Cox regelt. Schiedam heeft daarmee een leuke primeur in het seizoen dat Gerardus Antonius Cox de 80-jarige leeftijd bereikt, te weten op vrijdag 6 maart 2020.  

Begonnen rond zijn twintigste mag hij de mastodont van het populaire entertainment worden genoemd. Hij werkte met Jasperina de Jong, Eric Herfst, Marjan Berk, Rogier van Otterloo, Frans Halsema, Adèle Bloemendaal en Joke Bruijs en vele, vele andere artiesten. In het seizoen waarin hij tachtig wordt, komt Gerard Cox met zijn eerste solovoorstelling, ‘De grote grijze belofte’. Zondag 24 november gaat deze voorstelling in première in Theater aan de Schie. Er zijn zowaar nog kaarten beschikbaar, maar vast niet lang meer.  

Lurelei. ‘Het is weer voorbij die mooie zomer’. ‘Toen was geluk nog heel gewoon’. Iedereen kent Gerard Cox. Maar de vulkaan is nog in werking, zoals de band van Jean-Louis van Dam zal onderstrepen. Nooit heeft Gerard Cox zich laten vertellen wat hij wel en niet mag zeggen. Nu in de hedendaagse maatschappij de vrijheid van meningsuiting onder druk staat, gaat Gerard Cox er humoristisch en ontwapenend op in. Als omlijsting van de première speelt pianist Rens de Ronde in de foyer van Theater aan de Schie. Wie het eerder wil meemaken, kan bij de try-outs in de Stadsgehoorzaal terecht.