Trouwregisters uit oude tijden makkelijk in te zien

28-06-2019 Nieuws Redactie

Indruk uit Schiedam Gen; foto: gemeentearchief


SCHIEDAM - Goed nieuws voor genealogen met Schiedamse wortels: de trouwregisters vanaf 1576 zijn gescand en nu digitaal doorbladerbaar.

Digitale bezoekers kunnen nu zelf op zoek naar de inschrijving van huwelijken van hun voorouders. De informatie is in Schiedam Gen te vinden op internet via sgen.schiedam.nl onder het tabblad DTB (Doop, Trouw en Begraven).

De registers zijn (nog) niet met zoektermen doorzoekbaar. Dat heeft voornamelijk te maken met het handschrift. Wie zijn of haar familiegeschiedenis heeft uitgezocht weet ook de trouwdata van de voorouders en kan op die manier snel de inschrijving(en) vinden.

Omdat de registers nu zijn gescand hoeven de originelen minder vaak te worden geraadpleegd, wat de taak van het gemeentearchief gemakkelijker maakt. 

Door de toevoeging van de registers staan er nu niet alléén maar akten in Schiedam Gen. Daarom zullen we voortaan afzien van de bekende term ‘aktenzoeker’ en de beter passende naam ‘personenzoeker’ Schiedam Gen gebruiken. Het gebruik van Schiedam Gen is kosteloos, en scans kunnen naar een opgegeven e-mailadres worden gestuurd.

De hoofdbron van de registers zijn de ‘gerechten van Schiedam’, wat we nu de rechtbank zouden noemen. ‘Trouwen voor het gerecht’ was de enige optie voor een rechtsgeldig huwelijk voor wie geen lidmaat was van de Nederduitsche gereformeerde gemeente (toen de enige officieel toegestane religie).

Van de drieduizend inschrijvingen tussen 1576 en 1811 zijn er veel van het gerecht, afgerond 2.350: vierhonderd inschrijvingen voor de Nederduitsche Gereformeerde Gemeente, honderd elk voor de oudkatholieken en de rooms-katholieken, en vijftig voor de Waalse gemeente maken de registers compleet.Gerelateerd