Categorieën

Service

Tot twaalf jaar geëist voor leden drugsbende Spaanse Polder

Tot twaalf jaar geëist voor leden drugsbende Spaanse Polder
Nieuws

Tot twaalf jaar geëist voor leden drugsbende Spaanse Polder

  • Redactie
  • 17-04-2018
  • Nieuws
Tot twaalf jaar geëist voor leden drugsbende Spaanse Polder
AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen tot twaalf jaar tegen dertien mannen die betrokken waren bij een drugsbende die opereerde vanuit de Spaanse Polder. Onder hen ook tenminste één Schiedammer.
 
De verdachten zijn mannen in leeftijd tussen 32 en 62 jaar, behalve uit Schiedam uit Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Maassluis, Oud-Beijerland en twee van hen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Tegen twee van de vijftien verdachten eiste het OM voor de rechtbank in Amsterdam vrijspraak.

De verdachten vormen volgens het Openbaar Ministerie (OM) 'een crimineel samenwerkingsverband dat zich, in het eerste kwartaal van 2016, heeft beziggehouden met de import en handel in harddrugs'.

Het OM vindt dat 'een stevig signaal moet uitgaan naar degenen die het drugsprobleem veroorzaken'. Strafeisen van twaalf, tien, negen, zes (drie keer) en vier jaar en veertig, 24 (twee keer) en zes maanden (drie keer) zijn volgens justitie in dit onderzoek op hun plaats, ook om anderen af te schrikken.

Het Landelijk Parket van het OM begon het onderzoek tegen de bende na informatie vanuit het Verenigd Koninkrijk. Die betrof 'personen die zich zouden bezighouden met de handel in verdovende middelen'. "Diverse opgemerkte verdachte zaken en een Meld Misdaad Anoniem-melding uit 2015 over een persoon die grote drugstransporten zou organiseren samen met de eigenaar van een transportbedrijf in de regio Rotterdam, vormden de daadwerkelijke start van het onderzoek, dat 26Riesling werd gedoopt.

Het transportbedrijf vormde de spil van het onderzoek. Volgens justitie betreft het een vervoerder 'met twee hard werkende eigenaren, chauffeurs en andere medewerkers die overdag reguliere transporten uitvoeren'. Soms, vooral buiten kantoortijd, werden echter ook andere werkzaamheden verricht. Dat zou vooral door de beide eigenaren worden gedaan. Er waren geregeld besprekingen op kantoor over grote illegale drugstransporten, forse geldbedragen, verstopplekken en kilo’s met het transportbedrijf als spil. "In amper 2.5 maand tijd hebben de verdachten, in wisselende onderlinge samenstelling, zes cocaïnetransporten georganiseerd en uitgevoerd." Ingrijpen van de politie maakte daar een eind aan. Zie dit artikel uit juni 2016.

De verschillende verdachten hadden binnen de bende allen hun taak. Justitie noemt: leidinggeven, transporten organiseren om de verdovende middelen uit de containers te halen en naar groothandelaren distributeurs te vervoeren, activiteiten ontplooien via sleutelfiguren en zogenoemde oogjes bij havenbedrijven om de transporten te verhullen voor de autoriteiten, containers die zijn opengebroken om de harddrugs eruit te halen weer netjes dichtlassen voor opname in het reguliere circuit et cetera. De bende maakte gebruik van de logistieke mogelijkheden die Nederland zo’n geliefd doorvoerland voor drugs maken, in- en exportkanalen naar veel landen over de hele wereld. "Met de know-how en het materieel van een legaal transportbedrijf, onder een transportvergunning, was dat bedrijf van onmisbare waarde bij de grootschalige invoer van cocaïne."

Met de handel verdiende de bende veel geld: waar een kilo coke rond de achthonderd euro kost aan de grens met Colombia, betaalt de eindgebruiker in Europa tot wel vijftigduizend euro voor eenzelfde hoeveelheid. Justitie: "Het verschil tussen die bedragen verdwijnt in de zakken van degenen die de coke invoeren, vervoeren en afzetten. Daarmee houden ze de productie in Zuid-Amerika, waar mensen onder vreselijke omstandigheden de cocaïneblokken produceren, in stand. En daarmee houden ze in stand dat de verslaafde eindgebruiker, die vaak niet in staat is zijn verslaving te financieren, vervalt in (kleine) criminaliteit."

De cocaïnetransporten hebben de leden van de bende geen windeieren gelegd: onderzoek heeft uitgewezen dat ze in het bezit zijn van grote geldbedragen, dure auto’s, huizen in het buitenland, dure horloges en andere luxe artikelen.

Het onderzoeksdossier kenmerkt zich volgens het OM door ondermijning, vermenging van boven en onderwereld, facilitators, corruptie, pgp-communicatie, legale en illegale bedrijven, witwassen en vage financiële constructies. "26Riesling draait om een netwerk van personen, half boven en half onderwereld, waar snel en illegaal groot geld verdiend wordt. Het lijkt meer geluk dan wijsheid dat we in dit onderzoek niet het grove geweld hebben gezien waar dit soort zaken ook geregeld mee gepaard gaat." Dat beseffen verdachten ook. "Enkele verdachten hebben zich grotendeels op hun zwijgrecht beroepen, omdat ze zelf aangeven bang te zijn voor represailles", aldus het OM.