Topking overgenomen door moederbedrijf Johma

01-11-2019 Nieuws Redactie

Pand van Topking in de Algerastraat; beeld: Google Maps


SCHIEDAM – Topking Fingerfood is overgenomen door Signature Foods. De Schiedamse producent van borrelsnacks komt daarmee in de stal van Johmasalades.

Topking is maker van vlammetjes en andere snacks. Het bedrijf is opgericht in 1982 in Numansdorp door Bert Roubos, in eerste instantie onder de naam Indoking, en kwam naar Schiedam na de overname van het bedrijf Euro Saté in 2008. Omdat de zeventigjarige Roubos geen opvolger heeft binnen de familie, zette hij zijn bedrijf te koop.

Volgens Edwin Hak, sinds enkele jaren opvolger van Roubos als directeur van Topking, passen de producten van zijn bedrijf en die van Johma bij elkaar. “Signature Foods richt zich op het borrelmoment, van dips en salades tot een olijf. Daar passen wij met de snacks die wij produceren goed bij.” Volgens Hak is Signature ‘betrouwbaar´ en ‘ambitieus’; gezamenlijk bouwen zij ‘de groeistrategie verder uit'. Dat zou met name een groei in de verkopen in het buitenland betekenen.

De bedrijven maken geen overnameprijs bekend.

Bij Topking werken ongeveer tachtig mensen. Het voert merken als Kaas Tengels en Vlamtosti’s. Naar verluidt zal Topking binnen Signature ‘zelfstandig en onder eigen label blijven opereren’. Hak blijft betrokken bij het bedrijf. Dat was een voorwaarde van Topking.

Signature voert behalve Johma ook de merken Westland Salades, Gourmet Salades, Heks’nkaas, Hamal, Délio, Kitchen on a Mission en Maga. Het bedrijf is flink groter dan Topking, met een omzet van 214 miljoen euro in 2018. De afgelopen jaren groeide het flink, met onder meer de overname van producent Heksenkaas en Kitchen on a mission.