Categorieën

Service

Tiende plek voor welsprekende gymnasiasten

Tiende plek voor welsprekende gymnasiasten
Onderwijs

Tiende plek voor welsprekende gymnasiasten

  • Redactie
  • 01-12-2015
  • Onderwijs
Tiende plek voor welsprekende gymnasiasten


SCHIEDAM / HILVERSUM - Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium mogen door naar het NK Debatteren voor Scholieren. De tiende plaats die een team van het Schiedamse gymnasium zaterdag haalde in de tweede voorronde in Hilversum, volstaat daartoe.

Een recordaantal van 124 Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs strijdt dit jaar op de achttiende editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. De strijd wordt afgesloten met een finale op zaterdag 23 januari. Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van de ministeries van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Universiteit Utrecht en de gemeente Hilversum.

De leerlingen gingen in Hilversum in debat met elkaar over actuele maatschappelijke thema’s. De stellingen luidden: 'De beste leraren moeten verplicht worden overgeplaatst naar de slechtste scholen'; 'Gemeenteraden moeten worden verkozen door een loting uit volwassen burgers'; 'Het zou goed zijn als moslims publiekelijk afstand nemen van de daden van IS'. Deze laatste was de improvisatiestelling, waarvan de deelnemers pas ter plekke kennis konden nemen. De andere stellingen konden zij voorbereiden; maar pas vlak voor het debat hoorden de deelnemers of zij voor- of tegenstander moesten zijn. De voorronde werd gewonnen door de scholieren van het Stedelijk Gymnasium in Utrecht.

Ter voorbereiding op het debattoernooi volgden de deelnemers een debattraining in de klas. Tijdens de wedstrijd bestaat ieder debatteam uit vier debaters.Voor het stedelijk traden Nikky, Tom, Daniël en Roshnie in het strijdperk. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten, waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De tien beste scholen per voorronde gaan door naar de finale op de Universiteit Utrecht.