Theo (74) en Bertie (73) Engering willen eindelijk rust op hun oude dag

12-10-2020 Nieuws Redactie/Schiedammer Online

De twee winkelpanden van Engering aan de Parkweg

SCHIEDAM - "De rechter is heel duidelijk geweest: ik hoef de sleutels van mijn twee winkelpanden aan de Parkweg niet in te leveren. Ik vind dat ik helemaal in mijn gelijk sta, maar ben toch heel blij uiteindelijk te horen dat de rechter er ook zo over denkt. Je wint immers als kleine burger niet zo gemakkelijk van een gemeente, die toch heel veel kennis bezit en zeer ruime financiële en juridische ervaring heeft", zegt Theo Engering. 

"Zo'n rechtszaak is overigens een hele ervaring. Mijn vrouw en ik, beiden in de zeventig nu, hadden tot voor kort nooit een rechtbank van binnen gezien. 43 jaar hebben we keihard gewerkt als winkelier en ons als onderneming en als burgers heel braaf aan alle regels gehouden, en dan overkomt je in de fase waarin je denkt dat je als mens van je rust kunt gaan genieten zoiets. Dat gaat allemaal niet in je koude kleren zitten. De gemeente denkt je gewoon af te kunnen schepen. En het gaat ons niet alleen om het geld, mijn vrouw en ik voelen ons door de handelwijze van onze gemeente, waar al vele generaties Engering woonden en werkten, ook in onze menselijke waarde aangetast. Er moet nog heel veel meer gesloopt gaan worden in Nieuwland en het is voor andere eigenaren van panden heel goed dat de rechter nu duidelijk maakt dat je als gemeente de zaken met de eigenaren netjes moet regelen. Wat ons geval betreft, is de gemeente nu aan zet", zegt Theo Engering. 

We zetten de recente zaken zoals ze inmiddels gegaan zijn nog even op een rij. Op donderdag 24 september jl. diende het kort geding dat de gemeente tegen oud-winkelier Theo Engering (74) had aangespannen. De gemeente wil dat hij de sleutels van zijn twee winkelpanden aan de Parkweg inlevert, zodat de sloop aan de Parkweg verder kan gaan. Flats eromheen liggen al grotendeels tegen de vlakte, zoals je kunt zien op de foto boven dit artikel. Op 8 oktober volgde de uitspraak van de rechtbank Rotterdam: Engering hoeft zijn sleutels niet in te leveren, van de twee winkelpanden die nog steeds zijn eigendom zijn. 

Gemeente Schiedam en Engering liggen mijlenver uitelkaar voor wat betreft de financiële vergoeding. De voormalig ijzerwarendetaillist dacht aan een vergoeding tussen de 437 en 452 duizend euro voor zijn twee winkels. De gemeente aan een bedrag van 224 duizend euro. Het bedrag dat Engering in zijn hoofd heeft, is niet uit de lucht gegrepen, zo benadrukt hij, maar is gebaseerd op adviezen van deskundige taxateurs. Inmiddels is dat bedrag verder opgelopen tot 457.500, aldus Engering. Tijd is geld immers; elke maand dat dit duurt mist het echtpaar de huurinkomsten. Voor deze voormalige middenstanders  betekenden de huurinkomsten een wezenlijk onderdeel van hun pensioen. Ook de juridische kosten lopen in de tijd verder op. 

Op 20 oktober dient voor het gerechtshof in Den Haag overigens nog een zaak: het hoger beroep dat Engering heeft aangespannen tegen een uitspraak in een eerdere rechtszaak waarin de rechter bepaalde dat de gemeente Schiedam rechtmatig had gehandeld met betrekking tot de tussentijdse eenzijdige ontbinding van het erfpachtcontract. Tot 2057 had Engering de erfpacht afgekocht en betaald dus.

"Ik hoef overigens niet bij die zitting in Den Haag aanwezig te zijn. Onze advocaat en de advocaat van de gemeente zijn daar aanwezig", zegt Engering met een zucht van verlichting. Het bezoeken van een rechtbank, daar zitten Theo en zijn vrouw Bertie niet meer op te wachten, ze zijn hard toe aan rust en duidelijkheid.

Ook over dit onderwerp: 
Opstootje met cameraploeg en slopers bij winkelpand Engering
'Ik word beledigd en gediscrimineerd'
Ze willen locatie, maar betalen ho maar
Gemeente over boze eigenaar Parkweg-panden: 'Géén verband tussen leeftijd en bedrag'


Gerelateerd