Categorieën

Service

Struikelstenen voor Delftenaren die in Schiedam werkten

Struikelstenen voor Delftenaren die in Schiedam werkten
Nieuws

Struikelstenen voor Delftenaren die in Schiedam werkten

  • Redactie
  • 22-03-2022
  • Nieuws
Struikelstenen voor Delftenaren die in Schiedam werkten

De struikelstenen van het gezin uit Delft; foto: LinkedIn Gabrielle Struijk


SCHIEDAM - Gisteren, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie, werden er negen nieuwe struikelstenen onthuld in Delft. De stenen hebben ook een klein Schiedams tintje.

Tijdens de onthulling werd er stilgestaan bij het leven van vader Mozes en moeder Betje Schnitzler-van Dam en hun zeven kinderen in het bijzijn van de nabestaanden van de familie Schnitzler. Vader Mozes en moeder Betje Schnitzler-van Dam kwamen vlak voor de oorlog samen met hun zeven kinderen in Delft wonen. Mozes Schnitzler en zijn dochter werkten bij een bedrijf in Schiedam waar bont verwerkt werd. Ook de broer van Mozes was daar werkzaam. Mozes had zich gespecialiseerd in het snijden van huiden en zijn dochter Frouktje maakte dameshoeden.

In 1942 werd het gezin opgeroepen om zich te melden voor transport naar Westerbork. Het voltallige gezin wandelde naar een station in Rotterdam in afwachting van deportatie. Door het plaatsen van struikelstenen voor hun laatste huis in Delft wordt het gezin herdacht: vader Mozes (43 jaar) en moeder Betje Schnitzler-van Dam (43 jaar) en hun zeven kinderen Frouktje (zeventien jaar), Leonardus (dertien jaar), Louis (twaalf jaar), Isidor (tien jaar), Alida (acht jaar), Saartje (zes jaar) en Joseph (vier jaar).

Met struikelstenen - ook we 'stolpersteine' genoemd - wordt de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Deze stenen zijn ook in Schiedam te vinden. Zo zijn er inmiddels voor Schiedammers die aan het verzet hebben deelgenomen drie struikelstenen geplaatst.