Categorieën

Service

Yasmin Brewster van Stroomopwaarts jonge ambtenaar van het jaar

Yasmin Brewster van Stroomopwaarts jonge ambtenaar van het jaar
Nieuws

Yasmin Brewster van Stroomopwaarts jonge ambtenaar van het jaar

  • Redactie
  • 25-01-2020
  • Nieuws
Yasmin Brewster van Stroomopwaarts jonge ambtenaar van het jaar

Brewster, midden, won het van twee collega-ambtenaren


SCHIEDAM - Yasmin Brewster (29) werd afgelopen donderdag verkozen tot 'Jonge ambtenaar van 2020'. Zij was volgens de jury de ‘stoutste ambtenaar van het jaar.’ Brewster werkt bij Stroomopwaarts.

De verkiezing was uitgeschreven door Futur, het netwerk van jonge ambtenaren. Die organisatie ging dit jaar op zoek naar de ‘stoutste ambtenaar van het jaar.’ In voormalig penitentiaire inrichting ‘de LiK’ in Utrecht ging Brewster (Stroomopwaarts) de strijd aan met Nissrin Dkhissi (ministerie van Defensie) en Rachelle Dohmen (gemeente Sittard-Geleen) in een serie van live bekwaamheidsproeven. In gevangenistenue kwamen zij het podium op. Hier moesten zij het publiek en de jury overtuigen dat zij als #StouteLefhebbers durven te experimenteren, zonder rare dingen te doen, kwetsbaar durven te zijn én lef hebben.

Het blad Binnenlands Bestuur sprak na afloop met Brewster. Ze vertelt hoe de strijd verliep. "We hebben drie opdrachten uitgevoerd. Om te beginnen hadden we drie minuten de tijd om onze talenten te laten zien. Het was echt de bedoeling om jezelf goed te verkopen. Ik heb het verhaal verteld van mijn leven. Over hoe ik tegenslagen heb verwerkt en hoe ik ze heb omgezet in kansen. Bij de tweede opdracht moest ik een dilemma ‘oplossen’ waarmee de gemeente Hollandse Kroon worstelt. Er werken daar vier generaties. Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat iedereen zich op zijn plek voelt en dat iedereen meedoet? Bij Stroomopwaarts zie je die verschillen ook. Wat echt werkt, is dat je elkaar leert kennen. Hoe doe je dat beter dan door met elkaar te gaan eten? Eten verbindt mensen. Ik organiseer ieder seizoen een lunch bij Stroomopwaarts. Turkse salade, stokbrood met kruidenboter, gevulde eitjes, tulbant, maar het is ook saté en tjauw min. We stimuleren elkaar om iedere keer weer iets anders te maken. Je ziet dat mensen ernaar toe leven en dat de band op het werk er beter op is geworden. Als laatste moesten we  een keynotespeech houden en vertellen hoe we aankijken tegen het ambtenaarschap."

Het werd volgens een verslag van Futur een nek-aan-nekrace, waarbij de kandidaten alles uit de kast haalden. Scherpe kwesties over actuele vraagstukken in het publieke domein, openhartige verhalen en haute couture: alles passeerden de revue. Juryleden Marc Allessie (interim-directeur Ambtenaar en Organisatie Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Patrick van den Brink (directeur-bestuurder Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), Karin Sleeking (directeur A&O fonds gemeenten), Steven Steenbergen (directeur Bestuursacademie Nederland) en Tim Smit (voorzitter FUTUR) stonden voor een lastige keuze, maar kozen uiteindelijk Brewster unaniem als winnaar.

De jury roemde haar daadkracht, drive en aanzet tot actie. “Yasmin is authentiek en inspireert anderen om het beste uit hunzelf te halen,” aldus Tim Smit. Alleen al bij haar aanmelding liet zij haar lef zien. Het was voor haar zo duidelijk dat deze titel haar op het lijf geschreven was, dat ze haar collega’s zelf vroeg haar op te geven. Zij ontving als prijs een opleidingscheque van € 5.000 beschikbaar gesteld door de Bestuursacademie Nederland.

Daarmee gaat ze een opleiding volgen aan de Bestuursacademie. "Voor nu is mijn doel om samen met Futur jonge ambtenaren te motiveren om écht iets van hun werk te maken. Kijk, er zijn genoeg jonge ambtenaren die iets willen veranderen, maar die niet weten hoe ze dat moeten doen. Laten wij als Futur evenementen organiseren waar jonge ambtenaren elkaar kunnen leren kennen en hun stem leren vinden en die leren gebruiken. Futur staat voor het verbeteren van het imago van de overheid. Waarom benaderen we geen scholen? Daar is de jeugd die kan gaan werken voor de overheid. Wat houdt werken bij de overheid in? Welke kansen zijn er? Hoeveel ambtenaren zouden er bij een beroepenavond op de middelbare school trots aan een tafeltje zitten? De vraag stellen, is hem beantwoorden, ben ik bang. Terwijl je juist dán als gemeente moet aanhaken bij de scholen. Bij ons was ook nooit een gemeente aanwezig met verhalen over interessante stageplekken of leuk werk. Futur en overheden zouden gezamenlijk moeten beginnen bij de jongeren die straks op school hun profiel gaan kiezen."

Sinds 2002 organiseert stichting Futur de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Met de verkiezing wil Futur het imago van de overheid als werkgever verbeteren en de meerwaarde van de jonge ambtenaar in de veranderende overheid zichtbaar maken. De finalisten werden geselecteerd uit meer dan zeventig nominaties. De verkiezingsavond werd gepresenteerd door Fien Vermeulen, Radio-Dj bij Q-music.

Op de Facebookpagina van Schiedam24 verscheen eerder een video van het moment waarom de uitslag van de jury bekend werd gemaakt.

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →