Stroomopwaarts bereidt uitvoering Tonk voor

24-12-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Stroomopwaarts bereidt zich voor op de uitvoering van de zogenoemde Tonk-regeling. Die moet vanaf 1 februari huishoudens in financiële moeilijkheden gaan ontlasten.

Het participatiebedrijf van de drie Waterwegsteden kende in de afgelopen periode ook 225 bedrijfskredieten toe en heeft ruim vijfhonderd Tozo-uitkeringen lopen.

Dat blijkt uit de update van burgemeester Cor Lamers over de gevolgen van Corona in Schiedam.

De Tonk-regeling is enkele weken geleden door het kabinet aangekondigd voor huishoudens die door omstandigheden in ernstige financiële problemen dreigen te komen. Een voorbeeld hiervan zijn mensen die hun inkomsten uit werk fors hebben zien terugvallen en tegelijk kampen met doorlopende kosten, zoals zelfstandigen en flexwerkers. Maar ook mensen die in aanwerking komen voor een regeliere uitkering, maar daarmee hun hoge vaste kosten niet betaald krijgen of mensen die geen recht hebben op een uitkering, bijvoorbeeld omdat een partner nog wel inkomsten heeft.

"Voor deze tijdelijke ondersteuning wordt het bestaande instrument van de bijzondere bijstand gebruikt", zo geldt de aankondiging van de regeling.

Stroomopwaarts heeft het verder zeer druk op de productieafdelingen. De reïntegratie van Schiedammers en anderen blijft volgens Lamers 'moeizaam verlopen'. "Veel cliënten melden zich af voor assessment (het in kaart brengen van hun mogelijkheden, red.) of werkleertrajecten in verband met corona-gerelateerde klachten en SOW heeft hier intussen
extra controle op gezet (een medewerkster belt iedereen na en cliënten worden vervolgens voor de weken erna opnieuw uitgenodigd)", zo meldt de burgemeester. Inmiddels biedt Stroomopwaarts ook steeds vaker online trainingen en varianten hierop aan om in te spelen op de Corona-omstandigheden.

Binnen het werkleerbedrijf van Stroomopwaarts zijn enkele besmettingen met Corona voorgekomen. Die lijken niet binnen het werk te zijn opgelopen, maar hun oorsprong in de
thuissituatie van de medewerkers te hebben, aldus de update.