Stolpersteine trekt naar buitenwijken

22-04-2019 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De Stolpersteine trekken de 'buitenwijken' van Schiedam in voor het plaatsen van herdenkingsstenen. Na de afgelopen jaren vooral in het centrum stenen te hebben gelegd bij voordeuren van huizen waaruit in oorlog mensen zijn weggevoerd, is het nu de beurt aan wat in 1940 de 'niieuwbouwwijken' van de stad waren.

Op 14 mei worden twintig herdenkingsstenen gelegd in de Gorzen en in west, met een begin in de Lange Nieuwstraat. Bij verschillende plaatsingen van de steen zijn nabestaanden van de oorlogsslachtoffers aanwezig.

Initiatiefnemer voor de leggingen is stichting Stolpersteine Schiedam, die zich ten doel gesteld heeft om in Schiedam alle Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen,
homoseksuelen, Jehova’s-getuigen en euthanasie-slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog individueel te herdenken. Dat gebeurt door het leggen van kleine stenen, Stolpersteine (struikelstenen) voor de deur van de huizen waarvandaan de mensen weggevoerd zijn.

Daarnaast wil de stichting door middel van educatie een signaal afgeven voor het heden en de toekomst, waarvoor een uitgebreid educatief project is samengesteld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in Schiedam.Gerelateerd