Stimuleringsprijs naar Foodfestival Verborgen Stegen

18-11-2015 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Foodfestival Verborgen Stegen aan de Maas wint de Stimuleringsprijs van de Waterweg Cultuurprijs. Het initiatief van Jeroen Dijkstra en Gaby Vinig steekt volgens de jury uit boven de andere twee genomineerde projecten, de Vuurtoren langs de Waterweg van Peter de Jong, en Winterlicht Satellieten van de gelijknamige stichting.

De jury van de prijs vindt het plan van Dijkstra en Vinig 'slim, inventief en origineel'. “Bovendien zijn de initiatiefnemers niet voor één gat te vangen. Het is een rijk voorstel met veel kleine juweeltjes, en een voorstel dat kan groeien, maar ook kan indikken.”

Foodfestival Verborgen Stegen wordt een foodfestival en kunstroute ineen. In twee weekenden in september volgend jaar gaan poorten en deuren in drie Waterwegsteden open en komt er historisch en soms wat verworden erfgoed achter tevoorschijn. “Voedsel brengt als niets anders mensen samen”, aldus Dijkstra. Hij en Vinig zijn volgens de jury vindingrijk in het vinden van fondsen en weten met minimale middelen een project op te zetten voor een breed publiek. Bijvoorbeeld in het plan om een nieuw regionaal product van de grond te tillen, te kiezen na een prijsvraag.

Punt van twijfel ziet de jury in de 'supermarktboot' die de drie steden in het project moet verbinden. “Het is de vraag of die meerwaarde heeft.” Ook stelt de jury dat de breedte van het project ten koste kan gaan van de diepte. Maar gezien de 'grote oplossingsgerichtheid' van de initiatiefnemers en 'de hoge mate van zorgvuldigheid' waarmee zij te werk gaan, vinden zij vast mogelijkheden om die kanttekeningen te weerleggen.

Stichting Winterlicht werd door de jury geprezen om hun keuze om te werken met drie havenmonden in de steden aan de Waterweg. “Bijzonder goed gekozen. Prima gemotiveerd door het belang van de havens nu en in de toekomst.” Het project zou een feestelijke bijdrage aan de drie steden zijn.

Peter de Jong heeft een grote verbeeldingskracht en wist zijn initiatief in een surrealistische performance aan de man te brengen. Maar de jury heeft zo zijn vragen of hij kans zal zien een volwaardige, kwalitatiefrijke programmering van de grond te tillen met zijn Vuurtorens langs de Waterweg.

Dijkstra en Vinig verdienen met de prijs vijftienduizend euro om hun initiatief te realiseren.


Gerelateerd