Stedin wil meer geld voor duurzaam netbeheer

28-04-2021 Nieuws Kor Kegel

SCHIEDAM – Zojuist is de eerste digitale informatiebijeenkomst van Stedin voor gemeenteraadsleden gestart. Het doel is om de raadsleden duidelijk te maken waarom Stedin van alle betrokken gemeenten een hogere bijdrage wil. Stedin staat voor een duurzaamheidsopgave als gevolg van het klimaatbeleid van de Europese Unie en de Nederlandse regering.  

Stedin is de netbeheerder voor gas en elektriciteit in de provincies Zuid-Holland en Utrecht en de regio’s Amstelland, Kennemerland en Noordoost-Friesland. Het bedrijf bedient 2,2 miljoen inwoners van het grootste deel van de Randstad Holland. Er zijn investeringen nodig om de klimaatdoelen te halen. Afgelopen najaar spraken de 44 gemeenten die aandeelhouder zijn over de noodzaak van een extra kapitaalinjectie. Hoeveel geld er nodig is hangt af van regulering door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en een beslissing wordt pas eind dit jaar verwacht. 

Vóór die tijd wil Stedin de 44 gemeenteraden informeren over wat er allemaal gaande is in de energiewereld en welke investeringen er noodzakelijk zijn. De digitale infobijeenkomst voor raadsleden begon net om vijf uur en duurt nog tot zeven uur. Volgende regionale digi-info wordt verstrekt op dinsdag 11 mei en maandag 17 mei. 

Burgemeester en wethouders van Schiedam laten weten binnenkort met een voorstel aan de gemeenteraad te komen over een ‘eventuele Schiedamse bijdrage’.Gerelateerd