Stedelijk Museum Schiedam is (nog steeds) gasthuis

02-04-2018 Nieuws Kor Kegel

De entreehal van het museum was de aula van het gasthuis

COLUMN – Het is maar een detail, maar toch. Op dinsdag 20 maart namen burgemeester en wethouders van Schiedam het besluit om een onderzoek in te stellen naar de financiële consequenties van groot onderhoud van het voormalige Sint Jacobs Gasthuis.
Voormalig?
Dat is dan toch gewoon het Stedelijk Museum Schiedam?
Want het Jacobs Gasthuis aan de BK-laan is nog volop in gebruik en bepaald niet ‘voormalig’.  

“Klopt”, zegt Aad van der Wel, communicatieadviseur van de gemeente Schiedam. “Het gaat om het museumgebouw.”  

Maar waarom staat dat dan niet in het collegebesluit?
Waarom de verwijzing naar de vroegere functie, die tot 1934 bestaan heeft?
De bejaarde bewoners verhuisden in dat jaar naar de door Piet Sanders ontworpen nieuwbouw aan de BK-laan. In 1940 verhuisde het museum van de Sint Jorisdoele naar het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan de Hoogstraat 112. Iedereen kent dat gebouw aan de Hoogstraat nu als Stedelijk Museum Schiedam, maar waarom staat er dan in het recente besluit van B & W: voormalige Sint Jacobs Gasthuis?  

Aad van der Wel: “Als ik aan het Stedelijk Museum denk, denk ik vooral aan de museale activiteiten. Je hebt natuurlijk gelijk dat we ook zouden kunnen spreken over 'het pand van het Stedelijk Museum'. Het pand is echter ook een rijksmonument en het heet Sint Jacobs Gasthuis (al of niet met spaties).”
“Iets soortgelijks geldt bijvoorbeeld voor de Korenbeurs. Dat is de naam van het gebouw, Bibliotheek Schiedam is de gebruiker. En voor het voormalige politiebureau op de Grote Markt. Als we het hebben over het monumentale gebouw, spreken we doorgaans niet over Lucas, dat nu de gebruiker is.”  

Maar als Sint Jacobs Gasthuis of Sint Jacobsgasthuis de naam van het monument is, hoeft er toch niet ‘voormalige’ bij te staan?  

Ook dat klopt. Het is een onnodige toevoeging. Als we het hebben over het Proveniershuis of de Lindenhof of het oude stadhuis, gelden ook de monumentale benamingen en hebben we het niet over de huidige functies voor woonruimte en horeca. Niemand heeft het over het voormalige Proveniershuis omdat het nu niet meer door proveniers bewoond wordt.  

Aad van der Wel: “Ik denk dat het woord ‘voormalig’ in de besluitenlijst er vooral staat om aan te geven dat het gebouw nu een andere functie heeft dan de naam suggereert, maar het had wat mij betreft ook wel weggelaten kunnen worden.”  

De museummedewerkers kunnen er niet mee zitten. Sandra Jongenelen, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van het Stedelijk Museum Schiedam, zegt dat het museum de monumentale naam geheel accepteert. “We gaan er niets aan doen, hoor!” zegt Sandra. “Wij zijn ons ervan bewust en borduren er zelsf ook op voort. We willen als museum een gasthuis voor de stad zijn. En dat krijgen steeds meer Schiedammers in de gaten, want ze voelen zich bij ons gastvrij ontvangen.”

Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date